O jedzeniu sezonowym, oraz zróżnicowanym już nie raz wspominałam, czyli o tym  co nawet nasze babcie, prababcie uprawiały wieki temu. Obecnie jest z tym bardzo różnie, ponieważ najczęściej nie zastanawiamy się nad zbilansowaniem codziennej diety, sezonowością, a co za tym idzie jakością. Stąd m.in.wszelakie niedobory mikro i makroelementów, szczególnie o tej porze roku. Deficyt każdego minerału jest w jakiś sposób widoczny i odczuwalny. Minerałów których najczęściej nam brakuje to: magnez, żelazo, jod, selen i cynk, wapń, potas..to m.in. oczwiście. Dieta pełna minerałów to taka która bogata jest w owoce, warzywa i pestki. I tak na przykład najbogatszymi żródłami potasu są suszone morele i figi, awokado, banany, ziemniaki, pomidory i seler. Najlepsze żródła magnezu to kakao, nasiona słonecznika,migdały, kasza gryczna, biała fasola, orzechy pistacjowe i laskowe, dobra czekolada (ze względu na zawartośćkakao) oraz płatki owsiane. W wapń obfitują ziarna sezamowe,gotowany szpinak, suszone figi, migdały, orzechy laskowe, natka piertuszki i rzeżucha, tofu i kukurydza. Warto tu przy okazji wspomnieć o tym iż sezam czy tez figi zawierają więcej wapnia niż mleko, oraz idą ramię w ramię z żótym serem. Cynk znajdziemy m.in. w zarodkach pszennych, pestkach dyni,suszonych ziołach, w większości orzechów, fasoli oraz w kakao i ostrygach. Żelazo które kojarzy nam się z mięsem, występuję też w dużych ilościach w suszonych figach, śliwkach i morelach, płatkach śniadaniowych tych niebłyskawicznych, ziarniesezamu,świeżych zielonych warzywach, fasoli, pokrzywie, orzechach, nasionach dyni oraz rodzynkach. Przyswajalność żelaza rośnie w obecności takich substacji jak
chlorofil czy witamina C, więc towarzystwie warzyw i owoców. Komponujmy więc nasze posiłki na tyle mądrze na ile jesteśmy wstanie to robić w danej chwili, bądźmy bardzo czujni.

Oto kilka inspiracji:                          

Zupa zimowa z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 spory bakłażan
  • szklanka czarnych oliwek 
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1  marchewka
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duży ziemniak
  •  pomidory malinowe zamknięte w słoiku (przecier)
  •  4 ząbki czosnku
  •  świeży tymianek
  • spora szczypta lub nawet dwie czubrycy
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • szklanka kaszy jaglanej
  • około 1 litra ekologicznego bulionu warzywnego ( lub swój domowy)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną prażymy na sucho, następnie przelewamy kilkukrotnie wrząca wodą, zlewając mętna wodę końcowo zalewamy gorącą wodą ( ilość dwukrotna w stosunku do ilości kaszy) i pod przykyciem, bez mieszania i specjalnego podglądania gotujemy około 20 minut.Jeśli jest taka potrzeba mozemy dolać odrobinę wody przykryć i wyłączyć gaz. W mniejszym garnku gotujemy wedle przepisu czerwoną soczewicę, około 15minut. Piekarnik nagrzewam do 125 stopni. Wszystkie warzywa umylam i pokroiłam w plastry. Czosnków nie obieram z łupinek. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, solę i  polewam cienkim strumieniem oliwy.Wszystko to zapiekam około 40 minut. Czosnek obłupuje z łupienk, upieczone warzywa delikatnie zsuwam do garnka, wsypuję soczewicę, pomidory zioła i dokładnie mieszam. Dolewam bulionu,mieszam raz jeszcze i blenduje według uznania. Ja podaję tą oto zupę z kilkoma łyzkami kaszy jaglanej ugotowanej na sypko z  drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami i zielenina lub kiełkami słonecznika. Zupa idealna na teraz, poza zupami orientalnymi (mocno doprawionymi), czy też klasycznymi polskimi delikatnie odchudzonymi bez mięsa lub z mięsem naprawdę dobrej i sprawdzoniej jakości. Da się!

image

                 

Surówka z buraków z orientalną kaszą jaglaną

 

image

 

Składniki:

  • kilka podlużnych buraków
  • 1 spora cebula czosnkowa
  • 300g ugotowanej białej fasoli
  • kilka ogórków kiszonych pochodzących ze domowych zasobów
  •  oliwa nierafinowana
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • kurkuma
  • king kitchen masala

Sposób przygotowania:

Buraki musimy ugotować  na półtwardo. Następnie gdy juz ostygną, obieramy je i kroimy w kostkę. Kiszone ogórki obieramy obieraczką ze skóry i kroimy w kosteczkę, podobnie z cebulą.Wszystkie składniki łaczymy w większej misce, polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną delikatnie prózymy na patelni (woda+ łyzeczka oliwy) dodajemy kurkumy oraz masali, Gdy kasza jest juz odpowiednio ciepla i przeszla przyprawami, nakladam ją na talerz. Obok zagości surówka buraczana. Do tego dania zielenina wszelaka wskazana.

 

image

 

Koktajl poranny “zielona moc” 

Składniki:

  • sok z jednej sporej pomarańczy lub dwóch mniejszych
  • kilka garści  świezego szpinaku baby
  • 1 kiwi
  •  woda
  • *opcja smoothie: z bananem nieprzejrzalym i  lekko zmrożonym

Po przygotowaniu wszystkich owoców, dokładnie je miskujemy, pod koniec dodajemy wodę w celu delikatnego rozcieńczenia. Jest to koktajl wcale nierozgrzewający, tym razem coś ulubionego dla moich kubków smakowych i w celu podniesienia poziomu witaminy C.

 

image

Serdecznie zapraszam na Restaurant Day w którym mam przyjemność brać udział po raz trzeci tym razem w Browarze Mieszczańskim ul.Hubskiej 44, 15 lutego w godzinach 12.00-16.00. Będzie energetycznie, smacznie i aromatycznie. Ponad to u mego boku jak zawsze cudowne kobiety, kto ciekawy niechaj przybywa!

Warto tu zajrzeć —>>  https://www.facebook.com/events/434804536682954/?fref=ts

 

 SERDECZNIE ZAPRASZAM!