Papryka faszerowana

Papryka to warzywo, które kusi kolorem, zapachem jak i bogactwem witamin. Zawiera ona sporą ilość witaminy C (w szczególności papryka żółta i czerwona), beta-karoten  oraz sole mineralne m.in. takie jak potas i wapń. Występują w niej również bardzo ważne związki, mianowicie polifenole, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu przyśpieszające proces starzenia. Z kolei dzięki substancjom fitoaktywnym  ma ona działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego najlepiej spożywać ją w różnych postaciach w okresie jesienno-wiosennym. Jakiś czas temu pojawił się już przepis na moim blogu na faszerowaną paprykę, znajdziecie go tutaj  http://jemto.pl/2014/05/wiosenne-porzadkowanie/.  Natomiast dzisiaj pokaże Wam inną odsłonę tego dania.

  Papryka Faszerowana

Składniki:

  • 5 słodkich dużych papryk (dowolny kolor)
  • 2 jaja wysokiej jakości (możesz zamienić jaja posiekanym tofu ziołowym lub cieciorką okraszoną oliwą ze świeżą kolendrą i majerankiem)
  • szczypior
  • 150g groszku zielonego (poza sezonem możesz zastąpić go innym ulubionym sezonowym warzywem)
  • kilka ugotowanych i posiekanych szparagów ( poza sezonem możesz zastąpić je innym ulubionym sezonowym warzywem)
  •  dobra oliwa z wytłoczyn
  • około 100 g wegańskiego parmezanu z migdałów (domowej roboty)*
  • sól morska
  • pieprz cayenne

fot. Bartosz Maz

Jeśli użyjesz jaj to uprzednio należy je ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Jedną umytą paprykę w drobną kostkę, pozostałe umyte papryki otworzyć z góry i oczyścić. Ja miała kilka ugotowanych szparagów pod ręką, więc wykorzystałam je do farszu krojąc na drobne kawałki. Wszystkie składniki farszu dokładnie i delikatnie wymieszać. Na końcu dodałam domowego parmezanu z migdałów. Przepis podaje poniżej 😉 Do farszu dodajemy również oliwę sól oraz pieprz do smaku. Farszem napełniamy wydrążone papryki . Układamy je  w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, przykrywamy „kapeluszami” 😉 Pieczemy przez 25 minut w temp. 180C, opcja: góra-dół. Najlepiej jest je podawać prosto z pieca z domowej roboty pieczywem na zakwasie lub proponuje świeżo upieczony delikatnie chrupiący chlebek jaglano-gryczany (przepis znajdziesz u mnie na blogu w poście Bezglutenowo).

* PARMEZAN WEGAŃSKI Z MIGDAŁÓW

Składniki na słoiczek:
  • szklanka migdałów bez skórki
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • chili do smaku (u mnie szczypta)
  • spora szczypta soli morskiej lub różowej

Wszyst­kie skład­ni­ki umie­ścić w na­czy­niu miksującym i zmik­so­wać na mąkę. Jeśli jest za mało słone, dodać wię­cej soli i jesz­cze raz zmik­sować. Prze­cho­wy­wać w szczel­nym sło­icz­ku w lodówce.

Smacznego dnia kochani!

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre