Jak już zapewne wiecie inspiracji kulinarnych szukam zawsze i wszędzie. Gotować lubię z dorosłymi, uwielbiam z dziećmi natomiast gotować dla ludzi kocham. Pewien gość, właściwie spontaniczny miał okazje degustować moje ostatnie jesienne mocno rozgrzewające i sycące danie inspirowane świetną książką A. Gogginsa i G.Mattena „Dieta Sirt”- dobra i mądra książka jakich jest wciąż na polskim rynku mało na temat dobrze dobranych diet. Jedna z wielu fantastycznych wersji tzw. masur dhal. Warto skorzystać z tej książki i wprowadzić przynajmniej niektóre produkty i ich połączenia. Poszerzyć horyzonty. A ja przy okazji tego posta chce wszystkich Was zaprosić z Martą z Yapko http://www.findglocal.com/PL/Wroclaw/202044780128992/Yapko na jabłkobranie/warsztaty kUlinarne/pyszne sezonowe jedzenie do sadu tuż za Leśnicą: Wróblowice ;). Przybywajcie tłumnie !!!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub olej kokosowy dobrej jakości
- 150g- 200g posiekanej czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 3 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 papryczka chili (najlepiej odmiana birds eye)
- 2-3 łyżeczki dobrego curry
- 3 łyżeczki kurkumy
- około 600 ml wody
- 100 g czerwonej soczewicy
- 200 g obranego z łyk jarmużu
- 200 ml mleka NIE Z PUSZKI kokosowego
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
Delikatnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kolejno przygotowaną cebulę, czosnek, imbir oraz chili. Delikatnie podsmażamy lub blanszujemy warzywa do 15 min do miękkości. Następnie dodajemy dość istotne w tym daniu przyprawy dlatego warte by były one dobrej jakości, czyli curry i kurkuma. Podgrzewamy przyprawy z warzywami jeszcze przez kilka minut, a następnie dolewamy wody i doprowadzamy całość do wrzątku. Kolejny etap to dodanie czerwonej soczewicy. Gotujemy całe danie jeszcze przez około 25 minut, a pod koniec dokładamy przygotowany jarmuż i dolewamy mleko kokosowe. Podgotowujemy to wszystko jeszcze około 5 minut. Próbujemy, doprawiamy do smaku. Konsystencja dania powinna być średnio gęsta. Dhal idealnie jest podać z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko oraz z pieczonymi chipsami z jarmużu. Smaczne, rozgrzewające=sezonowe, zdrowe danie obiadowe.
Ciepłego dnia!
U.