Jesienne jabłka to największe bogactwo witamin oraz smaków. Jabłka pomagają skutecznie walczyć z cholesterolem(hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita), są eliksirem młodości( to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała to m.in.: witamina A  i C, polifenole, minerały (cynk i selen), dobre dla serca(flawonoidy), pomagają w procesie odchudzenia (pektyny), wspierają układ odpornościowy (wit.C), poprawiają urodę (dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B-skóra, paznokcie, włosy),  najczęściej NIE wywołują alergii, odżywiają mózg, dbają o nasze zęby i dziąsła! Antonówki, koksy, malinówki, szare renety, kosztele, rubiny, lobo, ligole, prince, papierówki… Kwaskowe i bardziej słodkie. Aromatyczne, przypominające smakiem gruszki, a nawet „ziemniaczane”. Naprawdę jest w czym wybierać. Jeśli nie próbowałeś wszystkich, nie możesz twierdzić, że nie lubisz jabłek. Uwielbiam jabłka właściwie w każdej postaci, a szarlotka to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej znanych sposobów jej podania. Kasza jaglana to ukochana moja kasza(chyba już to dobrze wiecie;)), więc jak tylko mogę używam jej praktycznie do każdego posiłku oraz deseru. Szarlotka na jaglance jest dla mnie idealnym smakiem jesieni. Najczęściej podaje ją z jogurtami roślinnymi lub domowym naturalnym z mleka krowiego, bądź twarożkiem z migdałów. Prosta w przygotowaniu, aromatyczna, sycąca i czego chcieć więcej?

Składniki:

Ciasto:

  • 4 spore szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej eko ( możesz użyć również mąki z cieciorki, kasztanowej lub z żołędzi)
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 dojrzałe banany
  • około 90g oleju kokosowego nierafinowanego

Nadzienie:

  • 1,5 kg ulubionych jabłek
  • sok z połowy dużej cytryny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej eko
  • 5 łyżek ksylitolu lub cukru kokosowego jeśli jabłka są kwaśne ( ja do nadzienia najczęściej nie dodaje już żadnego słodu)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki, natomiast banany dodajemy już rozgniecione widelcem. Tłuszcz najlepiej rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie ręcznie. Tak przygotowaną masę ( 3/4  jej ilości) przekładamy do najlepiej okrągłej tortownicy o średnicy 23cm. Możesz wysmarować blachę olejem kokosowym lub prawdziwym masłem (jeśli używasz). Jeśli chodzi o jabłkowe nadzienie to jabłka myjemy, obieramy i miksujemy w naczyniu wysokoobrotowym na mus. Dodajemy kolejno składniki do nadzienia  mieszamy już ręcznie i wykładamy mus na jaglaną masę. Na nadzienie: mus jabłkowym kruszymy  rękach masę jaglaną i obsypujemy jeszcze całą powierzchnią tych jabłek. Pieczemy godzinę w nagrzanym piekarniku do tem. 180stopni.

Po upieczeniu obsypujemy szarlotkę cynamonem i jagodami goji oraz delikatnie uprażonymi płatkami migdałów

 

 

No to kroimy? ;)

 

Smacznego i na zdrowie!

U.