Prosta i szybka jesienno-zimowa kasza ;)

Prosta i szybka jesienno-zimowa kasza ;)

Uwielbiam  kasze, najbardziej rozkochała mnie w sobie kasza jaglana, lecz nie tylko ona gości często na moim domowym stole. Skoro jesień to dania z kaszami w roli głównej jak najbardziej się przyjmują. Dla mnie bardzo często im prościej tym smaczniej. Kasza gryczana biała niepalona,  podgrzybki i inne smaczne grzybki ;)zamknięte w słoiku (z tego roku), dobra oliwa, zielenina, bywają dodawane: orzechy włoskie, śliwki suszone, żurawina. Jeśli nie macie żadnych dobrych zasobów grzybowych polecam pieczarki! A jeśli kasza gryczana nie jest waszą kaszą to zachęcam to eksperymentów lub użycia kaszy pęczakl, jaglanej, orkiszowej, jęczmiennej & owsianej. Jest to bardzo proste danie główne: raczej obiadowe, rozgrzewające (przypraw do smaku), sycące, czyli dwa najważniejsze czynniki zapewnione. Możesz jakoś zieleniny użyć pietruszki, kolendry, szczypiorku. Mam nadzieję, że Was zachęcę 😉 Do tego surówka z kiszonego ogórka, czerwonej cebuli, marchwii startej na grubych oczkach + olej słonecznikowy nierafinowany/ olej lniany, sól(szczypta), świeżo zmielony czarny pieprz.

 

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona (szklanka)
  • grzyby z cebulą lub bez marynowane (domowej roboty!, słoiczek 300g)
  • sól himalajska
  • czerwona cebula ( 1 szt. średniej wielkości lub szczypior)
  • garstka orzechów włoskich ( rozdrobnionych)
  • kilka suszonych śliwek niesiarkowanych ( posiekaj w paski)
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • dobra oliwa ( z oliwek- delikatna, ryżowa, rzepakowa)

Kaszę gryczaną przepłukujemy, zalewamy wodą(1:3),  dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Cebulę kroimy w talarki. Gdy kasza jest już gotowa , na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Nakładamy część kaszy  i na małym ogniu podgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba dodaj trochę wody. Następnie dodawaj stopniowo grzybków, cebulę a na samym końcu np. posiekaną pietruszkę. Dopraw wedle uznania. U mnie dość pikantnie 😉 Możesz dodać kilka posiekanych orzechów włoskich oraz suszonych śliwek. Niby nic szczególnego,  a jak smakuje  ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

wersja z podduszonymi pieczarkami oraz kaszą pęczak 😉 też pycha!

 

Jesienno-zimowe pozdrowienia kochani! 😉

 

To takie oczywiste, ale warto pamiętać o tym, żer każda pora roku ma swoje plusy 😉 <3

U.

 

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre