Czarne porzeczki to jedne z wielu moich ulubionych letnich owoców. Zawierają duże ilości witaminy C, są źródłem przeciwutleniaczy, witaminy B6, witaminy A, witaminy E. Czarne porzeczki stosowane są już od wieków przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również przy artretyzmie czy reumatyzmie. Są niskokaloryczne, bogate w rutynę, czyli naturalny kwas askorbinowy, wzmacniający ścianki naczyń krwionośnych i przyśpieszający gojenie ran. Porzeczki ponad to działają moczopędnie, regulują trawienie i są bardzo bogate w żelazo. Świeże liście czarnej porzeczki zawierają dużo olejków eterycznych i garbników o właściwościach przeciwzapalnych dlatego warto z nich przyrządzać napary.
A dziś pyszny i zdrowy krem z czarnymi porzeczkami, bez nabiału, bez cukru i bez glutenu.
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- dobrze schłodzone mleko kokosowe (najlepiej z kartonu, 500ml)
- ksylitol lub słód z daktyli lub agawy do smaku ;)
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na bardzo gładką masę. Dosładzamy so smaku i chłodzimy. Ten krem jest idealny sam w sobie jako deser lub jako dodatek do zdrowych lodów, zdrowego ciacha lub pysznej kawy.
Wegańskie mascarpone z czarną porzeczką
- orzechy nerkowca lub migdały bez skórki 200g ( jeśli jadasz nabiał użyj dobrej jakość mascarpone;))
- sok z 1 cytryny
- odrobina esensji waniliowej
- czarne porzeczki (szklanka)
- ksylitol lub słód z daktyli
- liście mięty lub melisy
Zaczynamy od zrobienia serka, ale nie takiego zwykłego serka;). Serek wegański, czyli tutaj zrobimy go z orzechów nerkowca, niektórzy używają do zrobienia zamienników seropodobnych tofu, migdałów, ziemniaków.. Dziś bardziej deserowo lub śniadaniowo i na pewno sezonowo. Jedni moczą nerkowce i po nocy odlewają wodę i wtedy miksują. To zależy od tego jakie będzie przeznaczenie tego a’la serka i jakim sprzętem dysponujecie. Ja proponuje zmielić orzechy na mąkę z ksylitolem, następnie dodać soku z cytryny, esensji waniliowej oraz stopniowo dodawać wody tak aby uzyskać konsystencję kremowego serka. Zapewne większość z Was wie jaką strukturę ma mascarpone, więc właśnie do czegoś podobnego dążymy ;-). Otrzymana masa jest kremowa, lekko kwaskowa i delikatnie słodka. Serek wegański gotowy, chłodzimy go w małych deserowych miseczkach, najlepiej ze szkła. Teraz mus z porzeczek. Umyte i oczyszczone czarne porzeczki zmiksuj z odrobiną ulubionego słodzidła. Zmiksowane porzeczki tworzą aromatyczną i smakowitą galaretkę i to bez dodatkowej substancji żelującej i to jest właśnie cudowne! Na schłodzony serek, który czekał sobie grzecznie w lodówce wykładamy właściwie porzeczkową galaretkę i ozdabiamy listkami świeżej mięty lub melisy. Pyszny, zdrowy i aromatyczny deser lub dla niektórych idealne drugie śniadanie. Polecam Wam, wypróbujcie porzeczki w różnych odsłonach, właśnie teraz! Również w koktajlach oraz domowych lodach na które znajdziesz przepis na moim blogu. Czerwone też są fantastyczne ;-)
SMACZNEGO!!!
Miłego i smacznego dnia!
U.