Szczerze mówiąc myślałam, że ten przepis jest już od dawna na blogu. Ten wypiek jest ze mną prawie od początku mojej drogi pt. „Zmiana nawyków żywieniowych”. Jest to kolejna wersja ciasta z cukinią, a co najlepsze możecie je zrobić w ten sam sposób, lecz z domowym musem jabłkowym (zamiast cukinii) i będzie równie zdrowe i przede wszystkim przepyszne ciacho. Jeśli wykorzystasz poniższy przepis i użyjesz musu jabłkowego zamiast cukinii, dodaj pół szklanki dobrych rodzynek.
To jedno z moich ukochanych zdrowych ciast warzywnych, poza ciastami z fasolą, batatem, dynią, czy też burakiem. Ubóstwiam takie połączenia. Jest to proste ciasto, tutaj w wersji bezglutenowej, wegańskiej i niskokalorycznej. Bardzo dobrze się komponuje z kokosem lub czarną porzeczką lub wegan czekoladą. Cukiniowiec jest idealny na letnie popołudnie do domowej cytrynowej lemoniady lub kawy na zimno. To co? Dziś robicie?;)
Składniki:
(ilość na standardową, średniej wielkości keksówkę)
- szklanka mąki ( mnie pół na pół mąka jaglana i gryczana/lub możesz użyć owsianej)
- szklanka zmielonych orzechów (użyłam laskowych i migdałów) lub użyj kokosowych wiórków i zmiel je na mąkę
- pół szklanki mleka roślinnego ( u mnie migdałowe)
- 1,5 szklanki startej cukinii – to było około pół średniej cukinii
- pół szklanki lipowego miodu (lub ksylitolu, słodu z daktyli)
- pół szklanki delikatnej oliwy
- odrobina skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- opcjonalnie karob
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka sody