Listopad nie jest moim ulubionym miesiącem w roku. Wszyscy zasmarkani, zimno, szybko robi się ciemno, mało słońca, mało warzyw i owoców, których lubię najbardziej używać w kuchni, a jeśli są to smakują jak bomba chemiczna ;D, przynajmniej niektóre. Ale ok, ok.. już nie marudzę! Jakoś przetrwam, na pewno kierując się zdrowymi wyborami w kuchni, bo życie to sztuka wyboru również wtedy gdy idziemy do sklepu na zakupy spożywcze. No właśnie i przy tej okazji po raz kolejny zwracam Wam uwagę na to, aby czytać etykiety ze składami produktów, które kupujecie. Im krótsza lista wymienianych tam składników tym lepiej. Gdzie kupujecie warzywa i owoce? Sprawdzacie skąd pochodzą? Warto wspierać nasze lokalne produkty, bo najczęściej mają one dużo lepszy smak, skład i są bardziej wartościowe dla nas. Nie mówię tu o przesadzie z kolei w drugą stronę, ale warto być uważnym dla własnego dobra=zdrowia. A dziś zupa, bo obecna pora roku najczęściej kieruje moje kroki w kierunku zup szczególnie gdy któryś z domowników jest właśnie przeziębiony..

Ta kremowa, sycąca i pełna aromatów zupa stanowi doskonały jesienny posiłek. Obok dyni możemy wyczuć w niej szałwię, która jest cudownym ziołem mającym działanie rozgrzewające, bardzo jesienna roślina. Tą zupę możesz zjeść na obiad, lunch lub kolację. Jesień sprzyja zupom. Mam nadzieję, że nie znacie tej wersji zupy dyniowej i ją szybko przetestujecie!

Składniki:

(dla 4 osób)

  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 spora posiekana biała cebula
  • 2 spore marchewki obrane, pokrojone w kostkę
  • 3 szklanki wywaru warzywnego (najlepiej domowy)
  • 500g puree z dyni ( możesz upiec dynię lub ugotować-bez skóry!)
  • 2-3 liście szałwii (najlepiej świeże)
  • mleko kokosowe (400ml-500ml) https://sklep.nasushi.pl/product-pol-126-Mleko-kokosowe-w-kartonie-1L-Aroy-D.html
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • natka pietruszki lub kolendry

Do przygotowania tej zupy użyj większego garnka z grubszym dnem. Wrzucamy olej kokosowy, rozpuszczamy dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przygotowaną marchewkę i smażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Do tak przygotowanych warzyw wlewamy przygotowany domowy wywar warzywny, puree z dyni, szałwię oraz mleko kokosowe. Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Wyciągamy z zupy liście szałwii i miksujemy na gładki krem. Zupę możesz podać ze świeżo posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką. Zamiast dyni możesz użyć innego sezonowego warzywa, które lubisz. Może to być cukinia, ziemniaki, batat..? ;)

Przyjemnego dnia!

U.