Pierniczkowa i świąteczna produkcja czas start! Nie tylko na stół wigilijny, ale również na prezenty zamiast kupnych słodyczy ze sklepu. Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie w tym czy w innym wpisie. W razie pytań napisz do mnie. Oczywiście to nie są wszystkie przepisy z których robiłam i robię pierniczki, lecz są to te receptury do których sięgam najczęściej i są już mocno przetestowane przez moją całą rodzinę. Mam nadzieję, że również i Wam przypadną do gustu. Pieczcie, smakujcie i testujcie. Wybierzcie przepis najodpowiedniejszy dla Was. Polewy i posypki również proponuje róbcie w domu np. z czekolady, wiórków kokosowych (które możesz zabarwić sokiem z buraka lub jagód, marchwi), owoców, orzechów, nasion etc..
Pierniczki pełnoziarniste
Składniki:
- 550 g mąki drobnomielonej orkiszowej
- 300 g miodu naturalnego
- 100 g melasy np. z karobu, ryżu, buraków
- 120g dobrej jakości masła lub oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 jajko ( zerówka)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika 50g
- kakao 2-3 łyżeczki lub karob (dla alergików)
Roztopić masło wraz z melasą, dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto można włożyć do lodówki na godzinę, można też wałkować od razu, podsypując mąką na grubość około 3 mm. Następnie wykrawasz foremkami różne kształty. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 C.
Pierniczki z masłem orzechowym
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 180 g masła orzechowego bez cukru, bez oleju palmowego
- 250 g syropu z agawy lub melasy z karobu
- 130 g mąki gryczanej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawy bez chemii, Dary Natury)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Ciecierzycę, masło orzechowe, słodzidło, ekstrakty i przyprawy miksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Przełóż ciasto na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowuj je dokładnie. Ciasto ma się kleić do rąk, ale oprószone z obu stron mąką dobrze się wałkuje. Pierniczki wałkuj i wycinaj o grubości dowolnej, ulubionej. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 15-20 min w 175 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego / innego płynnego słodźidła
- 100 ml mleka roślinnego
Czekoladę wraz z mlekiem i masłem orzechowym i syropem klonowym umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę. Gdyby czekolada była zbyt gęsta, dodaję odrobinę więcej mleka. Polewam czekoladą pierniczki i pozostawiam do wystudzenia.
Szybkie pierniczki
Składniki:
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
- 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
- 100g oleju roślinnego (np. kokosowego)
- pół łyżeczki sody
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C.
Mój biały lukier:
- zmielony na puder ksylitol
- woda
- sok z cytryny
- ;) mieszasz i już!
Szybkie (fit) ciasteczka świąteczne
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 banany
- 1 szklanka żurawiny
- 1 spora łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki płatków migdałów
Żurawinę zalej 1/3 szklanki wrzątku. Kaszę zmiksuj z bananami dodaj żurawinę z wodą, dopraw cynamonem i imbirem, fajnie komponuje się tu również kardamon. Masę nakładaj na papier do pieczenia dużą łyżką. Rozsmarowuj również łyżką masę na w miarę okrągłe kształty, posyp płatkami migdałowymi i piecz 30 minut w 180 C.
Krem z tahini (pasty sezamowej) + melasa z karobu = pyszne smarowidło na pierniczki i ciasta świąteczne (proporcje 2:1)
Niech ten czas wypiekania będzie również wspólnym czasem z Waszymi dziećmi lub wnukami. Pięknych i aromatycznych chwil.
U.