.. i polubisz brukselkę? ;) Wybór, smak i jakość warzyw o tej porze roku, mimo wszystko nadal jest dość mały. Dlatego bardzo często w okresie jesienno-zimowym robię warzywa w formie pieczonej, skrapiam ulubioną oliwą posypuję ulubionymi przyprawami, odrobiną soli i delikatnie zapiekam. Dzięki temu stają się one bardziej aromatyczne, słodsze i ciekawsze w smaku. Brukselka pieczona chodziła już za mną od dawna, no i w końcu zrobiłam ją, ale w innej wersji niż zwykle. Bardziej po włosku. Lubicie to warzywo? Ja w formie pieczonej i grillowanej zdecydowanie najbardziej.
Pyszna, aromatyczna, lekko słodkawa, zielona i o strukturze jaką uwielbiam, czyli warstwowa, lekko mączystą, lecz na zewnątrz momentami chrupiąca. I to jest to tego prażonego orzechy, dobre jajo, pecorino lub odpowiednik wegański np. z https://www.serotonina.com.pl/produkty/odertor , typ możesz dobrać sobie indywidualnie, bo jest w czym wybierać.
Myślę, że jest to bardzo dobre danie główne, ale spokojnie możecie dorzucić do tego ulubione warzywa surowe, jajko w formie innej np.poche (w koszulce) lub zrobić to danie 100% wegan bez jajka np. z wędzonym lub marynowanym tofu, pieczoną cieciorką z chili i oliwkami. Wariacje na temat tego dania są mile widziane tylko niech smakowo się zgadza.
Składniki:
- 200-300 g brukselki
- 1-2 łyżki ulubionej oliwy
- sól do smaku (najlepiej kłodawska)
- garść orzechów włoskich
- ewentualnie jedno jajko „0”
- ulubiony ser wegański, twardszy do starcia lub ser pecorino romano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie pieczywo na zakwasie do podania lub ulubiona kasza
- w sezonie świeże warzywa, zioła..
Zaczynamy od przygotowania brukselki. Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków i kroimy w plasterki. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy bardzo delikatnie oliwą brukselkę i mieszamy (tutaj użyj rąk;)) tak aby wszystkie plasterki były muśnięte tłuszczem. Solimy wedle uznania, ale nie za dużo. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 C. Co jakiś czas należy ostrożnie przemieszać brukselkę. Mniej więcej w połowie pieczenia dorzucamy posiekane połówki orzechów włoskich. Brukselka powinna się przyrumieniać, orzechy podprażyć. Jeśli wybierzesz opcje z jajkiem ugotuj je najlepiej na świeżo tuż przed podaniem na miękko lub w koszulce wtedy żółtko apetycznie się rozleje. Na talerzu wykładamy upieczoną brukselkę z orzechami, układami jajko, ścierami sery, dodajemy świeże warzywa jeśli mamy pod ręką lub kiełki. Mielimy czarny pieprz na sam wierzch i zagryzamy dobrym pieczywem (niekoniecznie glutenowym;)) lub kaszą (np. gryczaną, komosą ryżową). Danie jest bardzo proste w wykonaniu, składniki powszechnie dostępne, sezonowe, sycące, oraz jak najbardziej dietetyczne. Najlepsze na obiad lub do podania w lunch boxie.
Smacznego i słonecznego dnia!
U.