Ostatnio ktoś mnie zapytał jak zatrzymać lato w kuchni. Sposobów jest przynajmniej kilka, po pierwsze możesz je zamknąć w słoikach np. domowe konfitury (w przeróżnych konfiguracjach smakowych i połączeniach) z owoców lata, oraz warzywa marynowane, oraz kiszone. U mnie rządzą buraki, ogórki, kapusta, cukinia, papryka, grzyby, maliny, wiśnie, śliwki i morele. Staram się zawsze jak najdłużej korzystać ze świeżych owoców i warzyw. U mnie zawsze do początku jesieni surowizna jest numerem jeden, a w między czasie pojawiają się w większych ilościach warzywa i owoce w formie duszonej, gotowanej, oraz pieczonej. Dotyczy to zarówno dań wytrawnych jak i deserów.
Dziś w końcu na blogu pojawi się wegański twix, który świetnie się sprawdza o każdej porze roku, ale myślę iż jesienną porą jest najlepszy do degustacji, jako zdrowa przekąska do pracy, szkoły.. Zdrowy i energetyczny wspaniały deser. Wersja 100% roślinna i bez cukru oczywiście dużo lepsza (jak dla mnie i z tego co wiem nie tylko dla mnie;)) od oryginału- niezdrowego, bardzo kalorycznego i bezwartościowego).
Składniki:
- 150 herbatników bez pszenicy i cukru, lub najlepiej domowej roboty/ swoje ciasteczka ( lub zrób spód z mąki owsianej, kokosowej, orzechowej+ olej kokosowy)
- 2-3 łyżki olej kokosowy nierafinowany
- daktyle 1,5 szklanka
- 4 łyżki masło orzechowe
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne
- esencja waniliowa
Domowy Twix jest przyjemnie chrupiący na spodzie z herbatników, z karmelem z daktyli, oblany gorzką czekoladą. Szybkie, proste i słodkie:)
Daktyle zalewam letnią wodą na min. 2 godziny.
Herbatniki miksuję(lub miks mąk), dodaję roztopiony olej kokosowy i mieszam dokładnie.
Masą z herbatników wykładam niewielką podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam ją do lodówki, żeby spód stwardniał.
Daktyle odsączam i blenduję razem z masłem orzechowym na karmel.
Karmel z daktyli wykładam na spód z herbatników.
Czekoladę roztapiam w kilku łyżkach mleka roślinnego i wykładam na karmel.
Formę wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Wyjmuję Twixa z formy razem z papierem do pieczenia i kroję na trójkąty lub prostokąty.
Gotowe ;-).
Usiądź wygodnie i z filiżanką dobrej herbaty lub kawy degustuj to ciasto, jest obłędne.
U.