Sałatka to najlepsze sezonowe danie o tej porze roku, nieprawdaż? W tym momencie mamy „prosto z krzaka”;) – owoce i warzywa dosłownie pod ręką, a do tego smaczne, kolorowe i pełnowartościowe, po prostu idealne! Osobiście bardzo lubię sałatki, a zwłaszcza w lecie. Odpowiednio skomponowana sałatka może być w zasadzie każdym posiłkiem. Dziś przedstawię Wam jedną z moich ulubionych obiadowych sałatek. Pyszna, bardzo zdrowa, zbilansowana w swoim składzie, kolorowa, sycąca… Czego chcieć więcej od sałatki? Inspirowana kuchnią tajską, która trochę ostatnio zawróciła mi w głowie ;). Każdy składnik jest tu dobrocią dla naszego organizmu, skóry i cery. Pamiętaj zawsze o jakości produktów, których używasz tworząc cokolwiek w kuchni. To jeden z największych sekretów dobrej i zdrowej kuchni!
Składniki:
- kilka młodych marchewek
- biała rzodkiew lub rzepa jedna spora
- mango 1 spore
- prażone orzeszki ziemne bez soli, garść
- nerkowce, garść
- kolendra ( 1 doniczka)
- pietruszka ( 1 pęczek)
- sos sojowy (dobrej jakości)
- pomidorki koktajlowe ( dwie garści)
- szczypior
- limonek 2-3
- 3 cm imbiru
- sól
- czarny pieprz świeżo zmielony do smaku
- papryczka chili jedna ( lub pół, jeśli nie lubisz zbyt dużej ostrości dań)
- olej ryżowy
- makaron ryżowy ( 1 opakowanie)
- biały sezam (delikatnie upraż, do posypania)
Przygotowanie:
Marchewki i rzodkiew myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Szczypior, kolendrę oraz pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Orzechy podprażamy na sucho i siekamy. Imbir myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wyciskamy sok z limonek. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 5-6 minut. Papryczkę chili myjemy przekrajamy wzdłuż i usuwamy ziarna(intensyfikują ostrość) następnie dość drobno siekamy. Sos do tej sałatki będzie się składał z oleju ryżowego, sosu sojowego, soku z limonek, papryczki chili i imbiru. Wszystkie te składniki dobrze jest wymieszać w miseczce zwykłą trzepaczką. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i chwilę studzimy. Kolejno do miski wkładaj: makaron, marchew, rzodkiew, mango, zieleninę, orzechy i polej sosem. Sałatka gotowa! Pachnąca, aromatyczna i zabarwiona latem ;).
Smacznego i zdrowego dnia!
Uściski,
U.