Zanim nastąpi ten najmocniej świąteczny czas trzeba coś jeść ;) i to nie byle co! Prawda? Ostatnio u mnie dosyć często gości kuchnia azjatycka w domu, a szczególnie tajska i chińska w wersji wegan. Dlatego dziś super stir-fry z kapusty oraz dodatkowo bigos (kuchnia polska;)) w 100% roślinny do zrobienia którego namówiła mnie moja córka.
Stir- fry z kapusty
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego, ryżowego)
- 1 łyżka tartego imbiru ( bez skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 130 g tofu dobre jakości lub cieciorki
- 1/2 główki kapusty (najlepiej smakuje gdy jest pora na młodą kapustę)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2-3 łyżki octu ryżowego (lub 3 łyżki soku z limonki)
- 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- świeża mięta (opcjonalnie)
- świeża kolendra (ewentualnie)
- 2 łyżki czarnego lub białego sezamu do posypania
W woku lub na patelni głębszej na łyżce oleju podsmażyć starty imbir na drobnych oczkach i przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Dodać pokrojone w kosteczkę tofu (jeśli dodajesz cieciorkę masz mniej pracy;)) i obsmażać przez 2-3 minuty. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć przez ok. 6 minut, co chwilę mieszając. Wlać sos sojowy, ostry sos, ocet, dodać pół łyżeczki jakiegoś słodu, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem, miętą oraz sezamem (biały sezam można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni).
Lekki bigos wegański
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości kiszonej kapusty (np. Sznajder Kiszonki z Doliny Baryczy ;) polecam!)
- 150g zielonej soczewicy
- 1 spora cebula biała lub czerwona jeśli wolisz
- 1 duże jabłko
- 50-100g suszonych grzybów
- 200g domowych powideł śliwkowych(możesz dodać również kilka pokrojonych drobno wędzonych śliwek)
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku ( drobno posiekaj)
- 3 ziela angielskie
- 2 goździki
- 3 owoce jałowca
- 3 liście laurowe
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- 1 łyżeczka kminku zmielony
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka zielonej czubrycy ( z serii przypraw bez chemii „Dary Natury” najlepsza!)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub zwykłej papryki czerwonej, jeśli np. użyjesz wędzonych śliwek)
- łyżeczka tymianku
- dobra oliwa do delikatnego podsmażenia
Grzyby włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką wody i gotować przez ok. 30 min. Następnie odcedzić je zachowując wywar. Soczewicę gotować ok. 20-25 min do miękkości, pod przykryciem w 330 ml lekko osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej wraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i goździkiem. Wrzucić pokroją w kostkę cebulę i delikatnie przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Po kilku minutach wrzuć kapustę wraz z pozostałymi przyprawami, powidłami( lub pokrojonymi wędzonymi śliwkami) i sosem sojowym. Przesmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki grzyby i pozostały wywar z grzybów . Całość gotować pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dobrze jest ściągnać przykrywkę i trochę odparować płyn. Dodać ugotowaną soczewicę i przesmażać jeszcze kilka minut. Bigos, jak wiadomo nawet w wydaniu wegan najlepszy jest na drugi, trzeci dzień. Jest dużo lżejszy, bardzo aromatyczny i dietetyczny zdecydowanie!
Smacznego ;-)