Przed nami świętaaa…bardziej zimowe, niż wiosenne w tym roku. Trudno! Z tym okresem wiążą się szaleństwa kulinarne. Smakowanie różnych potraw, często w ilościach niepożądanych dla Nas samych, nie mówiąc już o ich jakości. Posiłki świątecznie najczęściej są dość ciężkie ,bo i tłuste i zbyt słodkie!!! Oczywiście można sobie wtedy odpuścić wszelkie zasady racjonalnego odżywiania…tylko po co?;) Prawie KAŻDY po takim czasie narzeka na bóle brzucha, niestrawności i czuje się ciężki jak KLOC! Sam spacer tu nie pomoże.  Warto przed oczyścić=odtruć organizm, podawać mu lekkie, aczkolwiek pożywne strawy. To samo proponuje tuż po wielkanocy. Po pierwsze primo zdrowe śniadanie!

Płatki niebłyskawiczne lub kasza jaglana na śniadanie to jedno z moich ukochanych dań, aby dzień był jeszcze lepiej rozpoczęty ;)

image

Mogą być przygotowane na mleku, niekoniecznie tak powszechnym krowim. Łatwiej strawne są dla nas mleka pochodzenia roślinnego..np sojowe (bez cukru), ryżowe, owsiane, migdałowe, orzechowe. Są naprawdę smaczne i dużo zdrowsze! Wiem ceny odstraszają, ale możemy szukać dobrego źródła, lub czasami zrobić sobie Dzień Dziecka;))?

Płatki na zimno : zalane świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy

image

Składniki:

  • 250g kaszy jaglanej preparowanej (lub ryżu preparowanego)
  • 200g płatków owsianych(bio)+płatów jaglanych(bio) (mogą być też płatki orkiszowe)
  • garstka pestek słonecznika
  • garstka płatków migdałów
  • garstka pestek dyni
  • garstka grubo posiekanych orzechów brazylijskich( lub migdały, orzechy włoskie)
  • garstka żurawiny lub dwa trzy daktyle
  • garstka jagód goji
  • morele lub jabłka grubo posiekane

Wymieszaj wszystkie składniki i zalej mlekiem migdałowym lub ryżowym o temperaturze pokojowej.

Możesz także namoczyć porcję płatów przez noc w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy (łącznie z miąszem) i rano podawać z jogurtem naturalnym, sojowym, ryżowym lub owsianym. Ja dodałam również garstkę gryki ekstrudownej.(jest to gryka przetworzona pod wpływem wysokiego ciśnienia oraz temperatury)

image

 

I jak smakuje? ;)

Inspiracji szukajcie również  u mnie na facebooku ;)

U.