Oto połączenie wszystkiego tego co lubię,w racjonalnych proporcjach. Uwieeelbiaaam KAWĘ!, to chyba jedyna tzw. ‘używka”, bez której smaku i aromatu długo bym nie wytrzymała;)) Szczególnie dobry na przenikliwie chłodne i pochmurne dni. Kuskus kawowy podajemy na ciepło;)

Niskociśnieniowcy to coś dla Was!

Posiłek wysokoenergetyczny, sycący, nadający się na I lub II śniadanie, bądż po wysiłku fizycznym.

Kuskus Kawowy

Obecnie KUSKUS wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. W 100g kuskusu jest 13g białka, czyli około półtora raza więcej, niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej, niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100g kuskusu dostarcza organizmowi: 360kcal, 72g węglowodanów i tylko 2g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C. Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. W Maroku kuskus podaje się na ogromnym talerzu. Z kaszy usypuje się piramidę, a na nią nakłada gulasz i polewa go częścią sosu. Resztę sosu wlewa się do osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za „nieczystą”), zręcznie formują z kaszy kulki i wkładają je do ust. Gospodarz wybiera z góry kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.

 Zapraszam do wypróbowania ;)

image

Składniki:

  • kuskus
  • 1 ½ szklanki mocnego naparu kawy mielonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki migdałów(posiekać)
  • pól szklanki orzechów włoskich
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie przyprawa harrisse (bardziej gdy zastosujemy 'owy’ kuskus to mięs)

Sposób przygotowania:

Kuskus zalewamy naparem z kawy. Odczekujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na parze. Może być podawany jako deser lub do drobiu na sposób słodki.

Jest tu uproszczony przepis, pierwotnego przepisu Biruta Markuza z rewelacyjnej książki “Tajemnice kawy”.

Smaczego i Pozdrawiam!

Inpirujące K’Uli’naria