Oto połączenie wszystkiego tego co lubię,w racjonalnych proporcjach. Uwieeelbiaaam KAWĘ!, to chyba jedyna tzw. ‘używka”, bez której smaku i aromatu długo bym nie wytrzymała;)) Szczególnie dobry na przenikliwie chłodne i pochmurne dni. Kuskus kawowy podajemy na ciepło;)
Niskociśnieniowcy to coś dla Was!
Posiłek wysokoenergetyczny, sycący, nadający się na I lub II śniadanie, bądż po wysiłku fizycznym.
Kuskus Kawowy
Obecnie KUSKUS wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. W 100g kuskusu jest 13g białka, czyli około półtora raza więcej, niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej, niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100g kuskusu dostarcza organizmowi: 360kcal, 72g węglowodanów i tylko 2g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C. Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. W Maroku kuskus podaje się na ogromnym talerzu. Z kaszy usypuje się piramidę, a na nią nakłada gulasz i polewa go częścią sosu. Resztę sosu wlewa się do osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za „nieczystą”), zręcznie formują z kaszy kulki i wkładają je do ust. Gospodarz wybiera z góry kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.
Zapraszam do wypróbowania ;)
Składniki:
- kuskus
- 1 ½ szklanki mocnego naparu kawy mielonej
- szczypta soli
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki migdałów(posiekać)
- pól szklanki orzechów włoskich
- łyżeczka oliwy z oliwek
- opcjonalnie przyprawa harrisse (bardziej gdy zastosujemy 'owy’ kuskus to mięs)
Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy naparem z kawy. Odczekujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na parze. Może być podawany jako deser lub do drobiu na sposób słodki.
Jest tu uproszczony przepis, pierwotnego przepisu Biruta Markuza z rewelacyjnej książki “Tajemnice kawy”.
Smaczego i Pozdrawiam!
Inpirujące K’Uli’naria