Tym razem zacznę troszkę z innej beczki, ale jednak może nie do końca? Co ma wpływ i w jaki sposób na proces nazywany “jedzeniem”. Wbrew pozorom ma to olbrzymie znaczenie dla kondycji naszego ciała i ducha. Warto, więc poświęcić temu chwilę…by czuć się dobrze każdego, nawet pochmurnego dnia ;)! Oczywiście najważniejsze jest to CO jemy i w jakich ILOŚCIACH. Ale JAK jemy, oraz KIEDY ,czy to aż tak ważne? Tak, tak i jeszcze raz TAK;)! Wypróbowałam to na sobie, rodzinie i wiele czasu poświęciłam na czytaniu rozmaitych książek, artykułów..etc. Wiele się teraz na ten temat pisze, więc może nie jestem mocno odkrywcza, ostatnio (już prawie od roku) ma to ważne znaczenie dla mnie i mojego najbliższego otoczenia. Co najważnijesze widać efekty na różnych płaszczyznach ;)))
Na co WARTO zwrócić, więc uwagę :
- Uczcij to co jesz (jakakolwiek forma ;-)!!! Ciesz się podanym Ci posiłkiem.
- Angażuj wszystkie sześć zmysłów ( zauważ nie tylko smaki, ale również kolory, zapachy konsystencje i dżwięki;) )
- Nakładaj skromne porcje (umiar jest nieodzownym elementem uważnego jedzenia, świadomego)
- Delektuj się małymi kęsami i gryż dokładnie.
- Jedz powoli,a unikniesz obżarstwa.
- Nie opuszczaj ŻADNEGO posiłku (Omijanie niektórych posiłków utrudnia dokonywanie uważnych wyborów)
- Niech podstawę Twojej diety stanowią produkty pochodzenia roślinnego-dla Twojego własnego zdrowia i środowiska wokół.
Czasy są teraz „szybkie”, wszystko jest FAST, naprawdę NIE WARTO iść za tą modą w odżywianiu się.
Dlatego Dziś mam dla Was nie lada smakołyk !!!
Soczewica na ostro
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 roztarte ząbki czosnku
- 1 marchweka
- 250g czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki ziaren kminku
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala
- 4 garście śwezej kolendry lub 2 łyżeczki suszonej
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 800ml wody
- szczypta chili
- kawałek tartego imbiru ( lub mielonego)
- 1 cytryna
- oliwa
- pieprz czarny do smaku
Tak przydządzona soczewica jest doskonałą potrawą na wieczorny posiłek.Najlpiej ją podawać z brązowym ryżem Basmati. Ja jednak zaryzykowałam inne podanie ;)
Wykonanie:
Posiekaj drobno cebulę, zeszklij ją na oliwie.Dodaj roztary czosnek,kminek i ziarna gorczycy (będą strzelać;)), oraz pokrojoną w cienkie talarki marchew i starty(lub zmielony) imbir.Gotuj, stale mieszając przez kilka minut. Dodaj kurkumę, chili, garam masala, gotuj tak 2-3 minuty. Teraz dodajemy soczewicę (przepłukaną), wodę, pomiodry i mieszamy., Doprawiamy czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut, aż soczewica bedzię miekka. Po wyłączeniu ognia, dodajemy soku z cytryny , oraz (najlepiej) świeżej kolendry.
Gdy dodamy większa ilość wody potrawa ta staje się bardzo smaczną i pożywną zupą.
Placuszki jaglane wytrawne
Składniki :
- 250g kaszy jaglanej
- 1/4l mleka ( może być roślinne np. kokosowe lub ryżowe)
- 4 wiejskie jaja
Kasze jagalną musimy uprzednio ugotować (najlepiej wstępnie prażąc na sucho). Mleko z ugotowaną kaszą blendujemy dodajemy jaja i szczyptę soli. Smażymy na niewieliej ilości dobrej oliwy. Świetnie smakują z daniami warzywnymi,mięsnymi, oraz grzybowymi ;)
Smaczne i GO!
Insprujące K’Uli’naria