Pizza z kalafiora, bez pszenicy!

Pizza z kalafiora, bez pszenicy!

A dziś …

image

..jeden z tych niestandardowych przepisów, ciekawych połączeń smakowych. Zainspirowały mnie m.in. blogi, które promują zastępowanie mąk : warzywami, orzechami, nasionami, niektórymi owocami, oraz kaszami.

DLA MNIE TO REWELACJA!

Rozkosz podniebienia gwarantowana!

Zjesz zdrowo,ale przede wszystkim smacznie, oraz LEKKO!

image

Kalafiorowa a’la pizza 

Składniki:

  • 1 spory kalafior ( lub dwa małe)
  • 2 jaja ( lub zamień zmielonymi płatkami owsianymi, oraz zmielonym siemieniem lnianym: 2-3 łyżki)
  • 250g startej mozzareli (może być ser żółty dobrej jakości, nie z marketu), jeśli natomiast nie używasz serów w swojej kuchni idelanie pasuje tu wędzone tofu ( dobrej jakości=czytaj etykiety)
  •  płatki owsiane/jęczmienne lub mąka owsiana/jęczmienna (zmiel płatki np.w młynku do kawy) lub pół na pół płatki jaglane+ gryczane lub amaratusowe (dla bezglutenowców;)), jest to również swoiste spoiwo, oraz absorbuje wodę, której nie udało nam się wycisnać z kalafiora
  • oregano, tymianek, majeranek, kurkuma, szczypta soli morskiej, inne zioła ulubione przyprawy ( u mnie króluje czubryca i czarnuszka)

Sos na spód :

  • najlepiej przecier z  kilku sporych świeżych pomidorów
  • przyprawy ziołowe np. zielona czubryca, bazylia, oregano, sól ziołowa
  • siemie lniane (może być zmielone, około 3 łyżek)
  • 1-2 ząbki czosnku (wyciskamy)

Topping:

  • cukinia plastry lub wstążki
  • kukurydza ( nie z puszki!)
  • cieciorka
  • groszek
  • oliwki
  • to co lubimy podawać na pizzy np. papryka, pieczarki, czerwona cebula, jaja, szpinak, szparagi…etc

Kalafior gotujemy około 20 minut, następnie po ostudzeniu, dzielimy na mniejsze części i wyciskamy (ręcznie lub skęcając gazę, lub tetrę). Ja wyciskałam go w rękach (garść po garści ;)). Następnie blendujemy wyciśnięty maksymalnie kalafior z jajem przyprawami i serem ( dwie garści max). Masa nie powinna się sypać, można dodać odrobinę zmielonych płatków owsianych. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia , który jest posmarowany odrobioną oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni od 35-40 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika (nie wyłączając go), nakładamy sos, ser, dodatki na wierzch i wkładamy jeszcze na 10-15 minut. Ja podawałam pizzę ze zwykłą maślaną sałatą i domowym  ziołowym sosem pomidorowym (domowy a’la ketchup) lub dipem wegańskim koperkowym (ta wersja może być również na bazie jogurtu naturalnego, u mnie twarożek z migdałów lub majonez wegański ze słonecznika). Jeśli używasz jogurtów kupnych pamiętaj, aby unikać tych które zawierają w swoim składzie mleko w proszku, żelatynę itp paskudne dodatki.

Voila 😉

 

image

 

Pyszności!

Pozdrawiam,

Inspirujące K’uli’naria

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre