Inspirujące KUlinaria na obczyźnie

Inspirujące KUlinaria na obczyźnie

Podróżowanie to poznawanie, doznawanie i smakowanie, wręcz całym sobą. Podczas wakacji miałam możliwość poczuć na własnej skórze i w żołądku inny klimat, trochę odmienną kuchnię, oraz obyczaje. Mogłam również  ugotować coś swojego, będąc baaaardzo daleko od miejsca zamieszkania i to było cudowne, pomimo takiej różnorodności i obfitości, często wracam do siebie. 😉 Podróże to nowe zapachy, smaki, kolory, to coś czego nikt Nam nie odbierze i jest wyjątkowe, bo zostaje tylko dla Nas i naszych najbliższych. Ja wciąż marzę o dalekich i częstszych podróżach i wierzę, że to się spełni!

Chorwacja - Pula 2015

Chorwacja- Pula 2015

 

Wspomnienia z wycieczki na targ w centrum Puli:

 

Pilna obserwacja B-)IMG_4622

 

IMG_4623 (1)

Samo dobro sezonu

IMG_4639

Chociażby jabłko, ale zawsze i wszędzie to COŚ ze sobą 😉

IMG_4478

Pula 2015

Jedno z moich śniadań w Puli, gdy za oknem na dachu 45 stopni B-)

ANANASOWE UKOJENIE

IMG_4681 (1)Składniki:

  • schłodzony świeży ananas
  • mleko roślinne ( tutaj użyłam owsianego)
  • nasiona chia

Ananasa odpowiednio obieramy. Kroimy w ćwiartki i miksujemy na sorbet. Dzień wcześniej do szklanki mleka owsianego wsypałam łyżkę płaską nasion chia i wstawiłam do lodówki na całą noc. Wtedy pęcznieją, ale jeśli nie masz czasu lub ochoty na takie zabiegi po prostu zrób to rano. Szklankę wypełniam najpierw miąższem dobrze schłodzonego ananasa, a na górę wylewam mleko z nasionami chia. Idealne śniadanie na tego typu porę roku. Jest to posiłek wysokobiałkowy, dzięki obecności nasion chia. Ananas dostarcza nam potrzebnych z rana węglowodanów prostych. Przepyszne ochłodzenie.

Inspirujące KUlinaria

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre