Bounty wegańskie, bez cukru i bez glutenu

Bounty wegańskie, bez cukru i bez glutenu

Pod pretekstem świąt w końcu na blogu zawitał bounty. Cudowne ciasto, kremowe, aksamitne, w smaku i składzie duuuużo lepsze niż sklepowy oryginał. Sycący deser i zdrowsza alternatywa słodkości. Jest to dobry deser po treningu! 😉 Wspaniale się również wkomponuje w obecny świąteczny czas, jak i również można zrobić niego tort kokosowy bounty, górę pokryć ulubionymi owocami, orzechami, płatkami, kwiatami jadanymi, pomysł nie ma końca. To co poza mazurkiem, sernikiem, proponuję to oto kokosowe super ciasto, nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem kokosa.

S

Składniki:

Spód:

  • 1 dobra czekolada minimum 70%
  • 1 spora szklanka wiórków kokosowych
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki jasnego syropu z agawy lub inne ulubione płynne słodzidło

Warstwa środkowa:

  • 2 spore szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka nerkowców lub ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego
  • 4 łyżki jasnego syropu z agawy lub tyle samo cukru kokosowego
  • 1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego (bez chemii) 400 g (schłodzone w lodówce kilka godzin)
  • łyżeczka esencji waniliowej

Warstwa górna:

  • pół szklanki mleka kokosowego
  • wiórki lub płatki kokosowe do posypania
  • łyżki jasnego syropu z agawy lub cukru kokosowego, ksylitolu
  • 1 czekolada min.70%
To ciasto zniknie szybciej niż Ci się wydaje ;-D

Sposób przygotowania:


Na samym początku do pierwszej warstwy trzeba podgrzać prawie do wrzenia mleko z syropem lub innym ulubionym słodem. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W misce wymieszaj wiórki z rozpuszczoną czekoladą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłóż tę masę i delikatnie ugnieć i schłodź.


W międzyczasie namocz nerkowce! Po kilku godzinach, odcedzić je i zmiksuj je z olejem i syropem na gładko. Jeśli wolisz użyć ugotowanej kaszy jaglanej ostudź ją i również dokładnie zmiksuj z pozostałymi składnikami. Z puszki musisz wyjąć tylko białą stałą część i dodać do składników i ponownie zmiksować
masę wymieszać w wiórkami i wyłożyć na schłodzony spód.


Pod koniec musisz podgrzać podobnie jak przy spodzie, prawie do wrzenia mleko kokosowe z syropem. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na białą środkową warstwę i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi, ulubionymi owocami.
Blachę z ciastem wstawić na kilka godzin do zamrażarki a później przenieść do lodówki. I bounty gotowe!!!

Myślę, że to ciasto może stać się hitem na Twoim stole świątecznym w roku. A ponad to na blogu znajdziesz trochę świątecznych przepisów, które warto wypróbować m.in. polecam:

To oczywiście przykładowe (ulubione moje) przepisy, taka moja mini ściąga dla Was, ale możesz szukać w kategoriach tego co Cię interesuje bardziej plus korzystać z przepisów, które również czasami umieszczam bezpośrednio na instagramie oraz na moim fanpagu na facebooku.

Cudownego czasu, nie tylko w kuchni moi drodzy!

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre