Trufle/ pralinki wegańskie i bezglutenowe

Zauważyłam, że jednym z moich hitów imprezowych są ostatnio wegańskie trufle/ kulki mocy w kilku już teraz odsłonach. Proste, słodkie, sycące, zdrowo słodkie, najczęściej w wersji bezglutenowej i wegańskiej i oczywiście bez cukru. Musiały się doczekać swojej świątecznej wersji. Bardzo je polecam obok zdrowszych wersji pierniczków, czy też kutii bardziej fit i najlepiej bezglutenowej lub przynajmniej bez pszenicy. Mniej ciach na stołach świątecznych tych tradycyjnych, a więcej na przykład tego typu słodkich przekąsek, lżejszych ciast roślinnych, bezglutenowych i bezcukrowych. Tak przy okazji, wiem powtarzam się: ważne jest oczywiście co jemy, ale również ilości tego co jemy i pory posiłków. Warto wrzucić na luz w okresie świąt, ale bez przesady, bo potem same frustracje i milion postanowień z których zwykle nic nie wychodzi. Trochę uważności i świadomości i będzie dobrze. Dieta zrównoważona również w święta, czyli taka po której nie umieramy z bólu i nie mamy kilku kg do przodu, ale też nie cierpimy, że ktoś je, a my nie. Znajdź swój własny złoty środek, dobry dla Ciebie ( dla Twojego zdrowia) i nie poddawaj się presji otoczenia. NIE WARTO! 😉

Składniki:

  • 150g orzechów laskowych lub migdałów (zmielonych) lub masło orzechowe bez cukru i bez oleju palmowego
  • 200g daktyli
  • 4 łyżki kakao surowego / karobu
  • 6 łyżek soku pomarańczowego lub z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  •  1 spora łyżeczka przyprawy piernikowej (najlepiej z serii przypraw bez chemii, „Dary Natury”)
  • 200g kaszy jaglanej ugotowanej
  • 20-30g uprażonego białego sezamu, ewentualnie siemię lnianie złociste

łyżka oleju kokosowego nierafinowanego, opcjonalnie

Do obtaczania kulek:
wiórki kokosowe, płatki owsiane mogą być bezglutenowe, kakao lub karob, kawa zmielona, sezam, mak, słonecznik,  zmielone orzechy, jagody goji, chia, sezam czarny

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut.

Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować. Z otrzymanej gęstej masy formować w rękach kuleczki i obtaczać je np.  w wiórkach kokosowych. Wstawić na około 60 minut do lodówki i gotowe. Trufle są idealne na świąteczną słodką przekąskę, ponieważ są dietetyczne (patrz skład), sycące, raczej lekkostrawne, niewielkie, więc się nimi nie przejesz i nie przytyjesz 😉 !

A obok trufli spoczywają sobie pięknie i naturalne ozdoby choinkowe od @wieszakinakrzaki. Polecam!

Ciepło pozdrawiam,
Ula

 

 

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre