Brownie i babeczki z fasoli ( bez glutenu).

Brownie i babeczki z fasoli ( bez glutenu).

Inspiracje, inspiracje i jeszcze raz inspiracje ;). Ciągłe poszukiwania różnych sposobów na zastąpienie mąki, cukru, kupnej czekolady trwają. Poza wszystkim co z kaszy jaglanej  i gryczanej : od porannej kaszki po lody;) zostałam wieeelką fanką wszelakich wypieków na bazie fasoli.  A fasola to żródło fazyny, czyli białka, które powoduje łączenie się erytrocytów. Jest  również bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 – tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

image

 

                         Brownie z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub ugotowana w ilości 300g)
  • 3 jaja (od kur z wolnego wybiegu) lub można użyć 2 bananów, 2-3 łyżeczki  zmielonego siemienia lnianego zalanego odrobiną ciepłej wody)
  • 3 łyżki delikatnej oliwy
  •  4-5 łyżek ( ja daje 3 max) ksylitolu lub dobrej jakości miodu, lub słodu z daktyli 😉
  •  1 aromat waniliowy lub ekstrakt (zdrowiej)
  •  2-3 łyżki karobu ( lub kakao 100%)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  •  ½ szklanki posiekanych migdałów ( lub orzechów laskowych)
  •  1/2 szklanki suszonej żurawiny ( lub rodzynek)
  •  ewentulanie 1 łyżka espresso

Fasolę odcedzamy, blendujemy. Dodajemy kolejno wszystkie składniki, bakalie na końcu i najlepiej ich nie blendować, tylko wymieszać ciasto delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do małej keksówki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wkładamy do pierkarnika nagrzanego do ok. 175 -180 stopni (max). Pieczemy 35 minut. Ciasto jest wilgotne co jest typowe dla ciast czekoladowych.

image

Ciasto nie wyrasta wysoko, jest wilgotne, delikatnie orientalne. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub dobrą kawą w ramach drugiego śniadania 😉

image

                 

                  Babeczki z fasoli

Składniki:

  • puszka białej fasoli (lub ugotowanej białej ze 120g wychodzi ok. 250g)
  • 2 jaja z wolnego wybiegu ( zerówki)
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy delikatnej
  • 1 aromat waniliowy ( lub esensja)
  • 5 łyżek otrąb granulowanych owsianych lub jaglanych ( owsiane moga być smakowe np. truskawkowe, porzeczkowe, jabłkowe)
  • 4-5 łyżej ksylitolu ( lub miodu, słodu z daktyli))
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych gruboziarnistych (najlepiej certyfikowane bezglutenowe, lub płatki jaglane, jęczmienne)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Mieszamy (blendujemy) składniki mokre, następnie dodajemy składniki mokre. Gdy masa jest juz dokładnie wymieszana nakładamy do ok 10 foremek do pieczenia babeczek. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym pierkarnku do temperatury 180 stopni.

image

Po upieczeniu proponuję zrobić polewę karobową na wodzie i maśle klarownym i aromacie waniliowym.Na wierzch owoce rozmaite, ulubione 😉

  POLEWA KAROBOWA

  • pół szklanki wody ( lub ¼ w zależności jaką gęstość potrzebujesz, możesz też odparować chwilę wtedy uzyskasz gęstą polewę)
  • 1,5 łyżki masła klarownego ( lub oliwy)
  • 4-5 łyżek ksylitolu ( lub miód)
  • 2-3 łyżki karobu
  • aromat waniliowy eko lub ekstrakt waniliowy

Składniki zagotować. Na małym ogniu odparować do potrzebnej nam gęstości. Gotować w garnku emaliowym, o grubszym dnie.

Dobrego dnia,

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre