Dziś podrzucam Wam prosty koktajl, który nie raz już mnie uratował. Bardzo lubię soki, szczególnie zielone ale i również rozmaite domowe koktajle.Traktuje je jako posiłek, więc muszą mieć taki skład abym czuła się po nim syta przynajmniej 3 godziny. Dlatego ten właśnie koktajl ma odpowiednio zbilansowany skład jeśli chodzi o białko, węglowodany i tłuszcze.

Zapraszam to testowania tego koktajlu owsianego podczas wiosennych śniadań.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 1 banan (mały)
  • 250 g jagód, malin, truskawek lub borówek amerykańskich – zimą możesz użyć innych owoców lub np. mango
  • 1-2 łyżeczek mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka błonnika witalnego
  • pół szklanki (sporej) mleka ryżowego
  • garść orzechów laskowych lub pekan lub włoskich

Zalej płatki owsiane na noc. Dodaj tyle wody, aby została przez nie wchłonięta. Wszystkie składniki + namoczone płatki umieść w naczyniu miksującym i zmiksuj na gładko. Śniadanie gotowe ;).

Smacznego!

Ula