Moje poszukiwania zamienników składników powszechnie znanych ciast oraz powracanie do korzeni w kuchni jest dla mnie prawdopodobnie niekończącą się przygodą ponad to za każdym razem odkrywam coś nowego. Ciasto z fasoli, które do dziś robi ogromną furorę, ciasto z migdałów i pomarańczy, z nerkowców,  z daktyli i zmielonych ziaren orzechów i kasz, z samej kaszy jaglanej i kokosa, z cukinii, z marchewki, z bananów i tahini to tylko namiastka tego co udało mi się stworzyć ;)

Dziś burak w cieście, warzywo sezonowe, bardzo zdrowe i pożywne. Ciasto zarówno deserowe jak i śniadaniowe, bo sycące i wartościowe. Jedną z pierwszych osób które zainspirowały mnie do szerszego użycia buraków była Ania z którą miałam przyjemność już nie raz gotować i smakować niejedno danie. Takie oto sentymentalne wspomnienie, a ponieważ jedzenie wzbudza w nas rozmaite sentymenty, to jest to idealna okazja ;)

SONY DSC

Składniki:

  • 1 szklanka puree z buraka, czyli około jednego dużego buraka (możesz dać więcej ;) do 2 szklanek max)
  • 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego i migdałowego)
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej nierafinowanego)
  • 3/4 szklanki słodu z daktyli lub miodu lub ksylitolu
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub owsianej pół na pół z mąką ze zmielonych orzechów włoskich
  •  ewentualnie 100g posiekanych ulubionych orzechów
  • 1 płaska łyżka esensji  ze świeżo zaparzonej kawy
  • 1 czubata łyżka kakao (lub karobu)
  • 2 łyżeczki płaskie sody
  • szczypta soli
Polewa:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
  • 4 łyżki mleka (użyłam migdałowego)
  • 1-2 łyżki słodzidła domowego z daktyli lub fig lub miodu jeśli ktoś woli(do smaku)
  • oraz do posypania kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich lub owoce granatu, płatki kokosowe, pestki dyni, jagody goji
Sposób przygotowania:
Bu­ra­ka dokładnie wyczyścić i  ugo­to­wać w wo­dzie do stanu półtwardego. Odło­żyć do ostu­dze­nia. W mię­dzy­cza­sie po­łą­czyć wszyst­kie mokre skład­ni­ki poza bu­ra­kiem oraz w dużej misce po­łą­czyć wszyst­kie suche. Ugotowanego buraka zblen­do­wać na puree, dodać do mo­krych skład­ni­ków i chwi­lę ubi­jać trze­pacz­ką, żeby do­kład­nie po­łą­czyć masę i na­po­wie­trzyć. Mokre skład­ni­ki po­łą­czyć z su­chy­mi mieszając łyżką, a kiedy masa bę­dzie jed­no­li­ta prze­lać ją do odpowiedniej fo­rmy.
***Piec w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 175 stop­ni przez 35-40 minut.
Ciasto oblewamy polewą gdy już ostygnie, można obsypać je orzechami włoskimi, granatem lub płatkami kokosowymi.

SONY DSC

Smacznego dnia, tygodnia i nowego miesiąca!
Inspirujące K’Uli’naria