Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedz, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6 i C. Na moim stole już nie raz pojawiła się pizza z kalafiora, tutaj znajdziesz przepis: http://jemto.pl/2013/05/doswiadczalnie-z-kalafiorem/. A kalafiora możesz zjeść w formie pasty bądź puree, w postaci surowej do chrupania oraz ugotowany na półtwardo jako przekąska podczas obiadu. Dziś pokaże Wam kalafiora w plackach, bądź jak kto woli w kotlecikach i przypomnę jedną z moich sztandarowych past którą miksuję na okrągło gdy jest już najlepszy sezon na kalafiora w Polsce ;)
Placki z kalafiora i niezawodnej kaszy jaglanej
Składniki:
- pół kalafiora
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki z cieciorki lub ze słonecznika
- 1/3 szklanki oliwy z pestek dyni lub oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- płaska łyżeczka kurkumy
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- kilka łyżek świeżej kolendry
- pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Pasta kalafiorowo-orzechowa
Składniki:
- pół dużego kalafiora
- pół szklanki migdałów
- szklanka słonecznika lub nerkowców – można zastąpić orzechami włoskimi co daje zdecydowanie najlepszy efekt
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki prawdziwego curry