„Uzdrowić umysł i ciało”(aut. : A. Wilk, D. Paschalidis) to książka, którą miałam przyjemność przeczytać tuż po osobistym spotkaniu z jednym z autorów tejże książki, które odbyło się w jego restauracji B- Man w Gliwicach. Książka w dość oryginalny sposób opisuje potrawy dla mieszkańców strefy umiarkowanej dzieląc ludzi na trzy typy A, B i C. Bardzo zachęcam, aby przy okazji poszerzania swoich kulinarnych horyzontów zajrzeć i do tej pozycji. Warto również odwiedzić restaurację pana Aureliusza w Gliwicach. W książce znajdziecie sporo innowacyjnej i sprawdzonej merytorycznie wiedzy, ciekawe i proste przepisy oraz pomysły do zmian nawyków żywieniowych w taki sposób, aby za bardzo nie bolało. Dziś pokażę Wam jedną z moich inspiracji smakowych, bardzo proste danie. Istota jednak tkwi w szczegółach.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 spora czerwona papryka
- 1/4 łyżeczki kurkumy (proponuję dobrej jakości!)
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 3 łyżeczki orzeszków pinii
- sok z jednej dużej pomarańczy
- olej kokosowy
- woda
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy jak najdrobniej, podobnie marchew, fenkuł oraz paprykę. Następnie delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym. Jak warzywa zmiękną dodajemy orzeszki pinii, kurkumę, koperek i jeszcze chwilę podsmażamy. Wsypujemy ryż i całość jeszcze podsmażamy, zalewamy sokiem, wodą i gotujemy do miękkości. Przed podaniem możemy ewentualnie doprawić solą. Risotto polecane jest dla osób dla typu A i B.
Smaczne-GO!