Risotto warzywne

Risotto warzywne

„Uzdrowić umysł i ciało”(aut. : A. Wilk, D. Paschalidis) to książka, którą miałam przyjemność przeczytać tuż po osobistym spotkaniu z jednym z autorów tejże książki, które odbyło się w jego restauracji B- Man w Gliwicach. Książka w dość oryginalny sposób opisuje potrawy dla mieszkańców strefy umiarkowanej dzieląc ludzi na trzy typy A, B i C. Bardzo zachęcam, aby przy okazji poszerzania swoich kulinarnych horyzontów zajrzeć i do tej pozycji. Warto również odwiedzić restaurację pana Aureliusza w Gliwicach. W książce znajdziecie sporo innowacyjnej i sprawdzonej merytorycznie wiedzy, ciekawe  i proste przepisy oraz pomysły do zmian nawyków żywieniowych w taki sposób, aby za bardzo nie bolało. Dziś pokażę Wam jedną z moich inspiracji smakowych, bardzo proste danie. Istota jednak tkwi w szczegółach.

 

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 1  duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 spora czerwona papryka
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (proponuję dobrej jakości!)
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 3 łyżeczki orzeszków pinii
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • olej kokosowy
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy jak najdrobniej, podobnie marchew, fenkuł oraz paprykę. Następnie delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym. Jak warzywa zmiękną dodajemy orzeszki pinii, kurkumę, koperek i jeszcze chwilę podsmażamy. Wsypujemy ryż i całość jeszcze podsmażamy, zalewamy sokiem, wodą i gotujemy do miękkości. Przed podaniem możemy ewentualnie doprawić solą. Risotto polecane jest dla osób dla typu A i B.

Smaczne-GO!

 

 

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre