Idealne śniadaniowe smarowidło oraz zamiennik sklepowej niestety niezdrowej nutelli. Naprawdę warto szukać tego typu alternatyw i zachęcać zarówno dzieci jak i siebie do rezygnacji ze sklepowego „syfu”. Ta domowa nutella jest delikatna, bardzo energetyczna i sycąca sama w sobie ponieważ jej bazą jest kasza i orzechy. Zawiera niezbędne i zdrowe węglowodany, białka oraz tłuszcze. Idąc tą inną drogą zyskujesz zdrowe ciało, umysł i lekkość ducha. Uwierz mi, wiem co piszę ;)
Składniki:
- spora szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- dwie spore garście nerkowców lub migdałów bez skórki
- kakao 100% lub karob: 4 łyżki
- kilka daktyli lub niesiarkowanych moreli lub melasa z karobu (kilka łyżek wedle uznania)
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- ewentualnie olej kokosowy i ulubione mleko roślinne
Wszystkie składniki miksujemy na kremową gładkość ;). Ja czasami dodaję jeszcze sporą łyżeczkę oleju kokosowego. Jeśli używam jako słodu daktyli lub moreli, uprzednio je namaczam przynajmniej godzinę w letniej wodzie. Jeśli nutella jest zbyt gęsta lub gęsto sucha to dodaję mleko np. migdałowe lub z orzechów laskowych. Smarowidło jest idealne do kanapek, owoców, ciast, ciasteczek oraz naleśników. Dorośli je uwielbiają, a dzieci są w stanie bardzo polubić ten smak nawet jeśli poznały już smak sklepowej nutelli. U mnie blogu już pojawiło się kilka domowych alternatyw poza tą dzisiejszą m.in. tutaj http://jemto.pl/2015/03/wiosna-jedz-i-jedz-jedzenie-w-podrozy/ .
Smacznego i przyjemnego dnia,
Ula