Domowa jaglana „nutella”

Domowa jaglana „nutella”

Idealne śniadaniowe smarowidło oraz zamiennik sklepowej niestety niezdrowej nutelli. Naprawdę warto szukać tego typu alternatyw i zachęcać zarówno dzieci jak i siebie do rezygnacji ze sklepowego „syfu”. Ta domowa nutella jest delikatna, bardzo energetyczna i sycąca sama w sobie ponieważ jej bazą jest kasza i orzechy. Zawiera niezbędne i zdrowe węglowodany, białka oraz tłuszcze. Idąc tą inną drogą zyskujesz zdrowe ciało, umysł i lekkość ducha. Uwierz mi, wiem co piszę 😉

fot. M. Ładosz

Składniki:

  • spora szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • dwie spore garście nerkowców lub migdałów bez skórki
  • kakao 100% lub karob: 4 łyżki
  • kilka daktyli lub niesiarkowanych moreli lub melasa z karobu (kilka łyżek wedle uznania)
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • ewentualnie olej kokosowy i ulubione mleko roślinne

Wszystkie składniki miksujemy na kremową gładkość ;). Ja czasami dodaję jeszcze sporą łyżeczkę oleju kokosowego. Jeśli używam jako słodu daktyli lub moreli, uprzednio je namaczam przynajmniej godzinę w letniej wodzie. Jeśli nutella jest zbyt gęsta lub gęsto sucha to dodaję mleko np. migdałowe lub z orzechów laskowych. Smarowidło jest idealne do kanapek, owoców, ciast, ciasteczek oraz naleśników. Dorośli je uwielbiają, a dzieci są w stanie bardzo polubić ten smak nawet jeśli poznały już smak sklepowej nutelli. U mnie blogu już pojawiło się kilka domowych alternatyw poza tą dzisiejszą m.in. tutaj http://jemto.pl/2015/03/wiosna-jedz-i-jedz-jedzenie-w-podrozy/ .

Smacznego i przyjemnego dnia,

Ula

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre