Awokado mimo, że jest bardzo zdrowym owocem i potrafi być smaczne jako komponent dań i tak mnie nie porywa. Ale nie jestem uparta i daję się przekonywać co do składników, lub smaków. Często wymaga to u mnie po prostu czasu. Kilka razy pisałam już na blogu o cudownym awokado m.in tutaj http://jemto.pl/2013/04/superfood-czyli-samo-dobro-z-awokado/?preview_id=2021&preview_nonce=faeef5bd69&post_format=standard&_thumbnail_id=3315&preview=true . Była również domowa nutella na bazie awokado i karobu, będzie tarta wegańska *cytrynowa z kremem z awokado, a dziś zapiekane awokado z farszem. Oczywiście można zapiec awokado z jajkiem i np. posypać zieloną czubrycą lub świeżą kolendrą, lubczykiem, bądź natką pietruszki i podać ze świeżym pomidorem i jest cudowne np. zdrowe śniadanie. Ja ciut bardziej się wysiliłam. Zapraszam.
Składniki:
- 2-3 spore dość dojrzałe awokado
- kilka świeżych pomidorów najlepiej malinowych lub dobrych koktajlówek
- 2-3 jaja zerówki (możesz użyć, nie musisz)
- ugotowana na półtwardo cieciorka
- ugotowane na półtwardo zielone szparagi (kilka)
- marynowane tofu (w ziołach) lub domowy twarożek z nerkowców*
- sok z cytryny
- sok z limonki (ewentualnie)
- pasta sezamowa (tahini jasne)
- delikatna oliwa
- sól himalajska
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- czubryca zielona (z serii przypraw bez chemii)
- drobny szczypior
- ulubione świeże zioła
- posiekany 1 spory czosnek (opcjonalnie, możesz dodać) do farszu
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny. Polówki lekko wydrążamy, a to co wydrążymy drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Pomidorki obieramy ze skórki i drobno kroimy. Czosnek siekamy. Pomidora i czosnek dorzucamy do miski z miąższem awokado, doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy ugotowaną cieciorkę wedle uznania, oraz kilka szparagów pokrojonych na mniejsze części. Idealnie pasuje tutaj również pokrojone w kostkę marynowane tofu lub użyj twarożku z nerkowców z dodatkiem ziół i soli;). Jaja gotujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli chodzi o sos/oraz dressing do farszu to najczęściej jego skład jest następujący 3 łyżki tahini naturalnego jasnego, 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego i kilka łyżek soku z cytryny lub limonki (wedle uznania, do smaku). W małej miseczce ucieramy ten sos i dodajemy do farszu, można dodać odrobinę oleju ryżowego lub z pestek winogron. Mieszamy i dodajemy posiekany szczypior, kolendrę i inne ulubione zioła. Farsz delikatnie nakładamy do wydrążonych uprzednio awokado. Awokado wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym np. oregano lub kolendrą.
Smacznego i aromatycznego dnia kochani ;)
U.