Trudno uwierzyć, ale pozostał już miesiąc do końca roku szkolnego ;-)))) Dla mnie i dla mojej 13-letniej córki Oli był on naprawdę intensywny, sporo zmian, nowych wyzwań.. I właśnie teraz na półmetku szczególnie należy zadbać o dietę małych naukowców i sportowców. Tym bardziej, że teraz sezon na świeże warzywa i owoce coraz większy. Korzystajmy więc z tych sezonowych dóbr i stwórzmy posiłki pełne mocy, które ułatwią ten czas wytężonej nauki naszym pociechom. Porządny jadłospis to podstawa.

Owsiany a’la wraps z warzywami *

*czyli szóstka z klasówki ;)

Składniki:

  • kilka naleśników owsianych (możesz zrobić również naleśniki gryczane)
  • kilka domowego majonezu wegańskiego ( np. na bazie słonecznika lub nerkowców)
  •  kilka łyżek domowego ketchupu (zrobionego np. w termomiksie) lub salsy pomidorowej domowej roboty
  • kilka liści ulubionej sałaty u mnie ulubionej chrupiącej rzymskiej
  • kilka kotletów jaglanych ( polecam np. te http://www.olgasmile.com/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html ;) sprawdzone!są świetne i proste w przygotowaniu!ja używam płatków owsianych lub jęczmiennych, a zdażyło się eksperymentować z gryczanymi także polecam ;))
  • kilka ogórków gruntowych
  • kalarepa
  • kilka płatów grillowanej cukinii
  • czerwona spora papryka
  • szczypior drobny

Zaczynamy od naleśników owsianych:

Składniki:

  • 250g mąki owsianej/ gryczanej
  • 300ml mleka roślinnego np. owsiane, z nerkowców, jaglane;)
  • 2 jaja ( lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalane odrobina wody, lub banan)
  • dobra oliwa do smażenia
  • szczypta soli himalajskiej

Wszystkie składniki poza oliwą miksujemy i wysmażamy placki naleśnikowe. Jeśli nie masz tyle czas możesz posiłkować się kupnymi wrapsami  bezglutenowymi lub z mąki z pełnego przemiału. Gdy placki naleśnikowe/ wrapsy mamy już przygotowane smarujemy naszym domowym wegańskim majonezem, następnie układamy sałatę, przekrojone na pół jaglane kotleciki, ogórka w plastrach, paprykę pokrojoną w słupki, kalarepę w plasterkach, oraz kilka sztuk płatów grillowanej i przyprawionej zieloną czubrycą cukinii. Wszystkie składniki generalnie układamy warstwami polewamy salsą pomidorowo-ziołową. Naleśniki składamy jak kopertę i jeśli jest odpowiednio duży przekrajamy na pół jeśli nie to zwijamy i owijamy pergaminem i sznureczkiem dla pewności aby się nie rozwinął pod wpływem bogatego nadzienia ;). I przepyszny i prosty w wykonaniu posiłek gotowy dla każdego nawet dość wybrednego ucznia.

 

Seler naciowy nadziewany masłem migdałowym

Składniki:

  • kilka gałązek selera naciowego
  • kilka łyżek masła orzechowego domowego np. migdałowego
  • wiórki kokosowe
  • żurawina niesłodzona
  • ewentualnie chipsy z bananów (niesłodzone!)

    Myjemy i oczyszczamy łodygi selera. Kroimy na kawałki na około 5-7 cm. Następnie wgłębienia selera napełniamy masłem migdałowym, posypujemy wiórkami, żurawiną lub chipsami z bananów. Prosta, zdrowa i smaczna przekąska. Idealna do szkolnego pudełeczka ;)

 

Chrupiące batony z płatków, orzechów i czekolady

*mega zestaw na dobrą pamięć

Składniki:

  • 150 oleju kokosowego nierafinowan ego (możesz użyć prawdziwego masła)
  • 1/2 szklanki prawdziwego miodu np. lipowego ( możesz użyć daktyli, tylko je uprzednio kilka godzin namocz, aby uzyskać słodką papkę po zmiksowaniu lub możesz użyć melasy z karobu)
  • 4 łyżki kakao lub karobu
  • 200g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
  • 1 opakowanie płatków kukurydzianych niesłodzonych najlepiej tego typu https://pyszneeko.pl/product-pol-975-Platki-Kukurydziane-Bez-Cukru-170g-BIO-EKO-Symbio.html lub jeśli nie jesteś fanem kukurydzy to ja bardzo często zastępuje je jaglanymi lub owsianymi ;)
  • łyżka esensji waniliowej
  • ewentualnie szczypta cynamonu

Na początku rozpuszczamy  tłuszcz, który wybraliśmy aby przygotować nasze pyszne i zdrowe batony. Następnie dodajemy do niego słodziło i dokładnie wszystko mieszamy. Orzechy pokrojone na połówki prażymy delikatnie na sucho na patelni. Jeśli nie możesz użyć orzechów z jakieś względu to albo pomiń ten składnik albo  dodaj jakieś nasiona lub pestki lub np. dmuchane proso, grykę, ryż brązowy i też będzie smacznie i wartościowo. Do delikatniej podgrzanej i już wstępnie wymieszanej masy tłuszczu i słodu dodajemy kolejno orzechy to ich zamiennik, płatki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie śmiało możemy kroić na batony i pakować dzieciom i nie tylko zresztą dzieciom do szkoły, czy też pracy.

Pięknego dnia!

;)

U.