Sezonowe owoce zapiekane pod !zdrowo! słodką ;) a’la kruszonką(bez mąki pszennej!) to idealny zamiennik ciasta, lekki deser, szybki deser i zdrowy deser lub dla niektórych np. pierwsze śniadanie do czarnej świeżo zaparzonej kawy lub zielonej jaśminowej herbaty. Wersja może być również bezglutenowa w 100%. U mnie na pewno nie znajdziesz cukru, laktozy i będzie to lekka wersja wegańska, tak po prostu.
Składniki:
- ulubione sezonowe owoce: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, brzoskwinie, borówki, jagody, czereśnie, jabłka itp.. w ilości 3-4 szklanki(umyte, pokrojone jeśli tego wymagają)
- domowej roboty słodzidło z daktyli(namocz daktyle- po kilku godzinach odelj wodę i dokładnie je zmiksuj), melasa np. z karobu lub prawdziwy miód, ksylitol
- mąka ziemniaczana- łyżeczka
- spora łyżeczka cynamonu
- olej kokosowy nierafinowany- do wysmarowania formy oraz około 90 g do kruszonki
- płatki owsiane- 200g ( mogą być jak najbardziej bezglutenowe)
- płatki jaglane- 150g
- otręby owsiane ( mogą być bgl)- 100g
- szczypta soli
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- bezglutenowy proszek do pieczenia, bez fosforanów!
W misce połącz mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i wybranym słodzidłem. Dodaj olej kokosowy i wszystkie składniki mieszaj widelcem lub ręką-ściskając, aż uzyskasz konsystencję małych okruchów. Owoce przełóż do miseczek lub naczynia do zapieknia, przykryj warstwą kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz do momentu zezłocenia się górnej warstwy, ok. 25 minut. Podawaj na ciepło. Idealne z na chłodny nawet letni poranek do espresso lub zielonej dobrej herbaty.