Szakszuka: „bałagan” lub „mikstura” tak właśnie dokładnie tłumaczy się nazwę tej potrawy. Szakszuka bardzo powszechna jest w Libanie, Tunezji oraz w Izraelu.  Niestety do tej pory nie było mi dane zjeść ją u źródła, lecz wszystko mam nadzieję przede mną ;) Ja subtelnie ją zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła. To danie to tak jak (u mnie;)) jaglanka, jeśli przyrządzisz ją raz to potem chcesz tylko częściej i częściej i coraz to bardziej bawisz się przy jej gotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbku świeżego czosnku
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 400g pomidorów pelati lub teraz najlepsze do tego dania będą 4 spore, świeże pomidory śliwkowe lub malinowe
  • 1/2 papryczki chili, bardzo drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • 6 jaj zerówek
  • świeża kolendra lub pietruszka lub u mnie bardzo często jest to świeżo posiekana mięta  prosto z ogródka
  • 250g ugotowanej cieciorki
  • ewentualnie100g czarnej fasoli
  • ewentualnie 100g zielonego groszku

Do przygotowania tej potrawy będzie Ci potrzeba duża, głębsza patelnia. Wlej do patelni oliwę i rozgrzej ją, dodaj kumin, następnie cebulą, którą smaż 2-3 minuty. Następnie kolejno dodaj czosnek, pokrojone czerwone papryki, pokrojone pomidory (sparzone, bez skóry), chili i tak duś do półtwardości papryki. Możesz dolać w razie potrzeby odrobinę wody oraz pod koniec duszenia dorzuć ugotowaną na półtwardo cieciorkę i delikatnie wymieszaj warzywa. Po środku  uduszonych warzyw zrób zagłębienie i wbij jaja i smaż 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Pod sam koniec posyp szakszukę ulubioną zieleniną przykryj jeszcze na moment i danie jest już gotowe. Jest to bardzo smaczny i pożywny letni obiad, ale wiem, że są i tacy co lubią ją jeść po intensywnym treningu na śniadanie. Jeśli nie jadasz jajek dodaj więcej pomidorów i cieciorki lub odrobinę dzikiego ryżu oraz posiekanych orzechów brazylijskich(są to orzechy o największej zawartości białka).

Smacznego moi drodzy!

;)