Cukinia w cieście? Ależ oczywiście!!!!! A’la chlebek cukiniowy ;) Ciasto w stylu bananowca lub marchwiaka, albo dyniowca.. W końcu umieszczam przepis na to pyszne, idealne do spożycia i latem i jesienią. Zapomniane przez mnie na moment ciacho-posiłek. Można się tutaj bawić dodatkami typu jakie słodzidło, jakie przyprawy, jaki olej, jaka esensja etc.. Jedno jest pewne ZAWSZE wyjdzie dobre;) To zdrowe ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga trudno dostępnych składników. Jest to ciasto mokre i bardzo sycące.
Składniki:
- szklanka mąki (jaglanej pół na pół z gryczaną, lub jeśli nie lubisz gryki tylko jaglanej)
- szklanka mąki kokosowej ( lub migdałowej)
- szklanka mąki owsianej ( lub z cieciorki)
- 2 cukinie (średniej wielkości)
- pół szklanki żurawiny bez cukru ( możesz dodać, ale nie musisz)
- słodzidło do smaku, około pół szklanki : ksylitol, miód prawdziwy, papka z daktyli, papka z bananów ;)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- niecała połowa szklanki delikatnego oleju ( z pestek winogron, kokosowy, ryżowy)
- 1 łyżeczka sody ( możesz dodać dla delikatnego spulchnienia, ale absolutnie nie musisz)
- do smaku: kardamon, cynamon, lub esensja waniliowa
- 1/4 do 1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego u mnie najczęściej jest to ryżowo-migdałowe lub kokosowe (nie z puszki)
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w nie za małej misce. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie mokre produkty. Następnie do suchych dodajemy stopniu mokre równomiernie mieszając najlepiej drewnianą większą łyżką. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana przelewamy ją do przygotowanej formy. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach, góra-dół.
Aromatycznego tygodnia ;) !!!
U.