Kasza w koktajlu

Kasza w koktajlu

Sycący koktajl pełen błonnika, soli mineralnych i witamin to koktajl z uwaga.. KASZĄ! Tym razem nie będzie to kasza jaglana moja wieeeelka miłość, lecz gryczana niepalona. Kasza ta jest naturalnym źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego i potasu. Posiada również naturalnie wysoką zawartość tiaminy, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. Uwielbiam gęste i sycące koktajle, które zastępują mi najczęściej drugie śniadanie i tu kasza jest idealnym składnikiem. Jeśli używam kaszy jaglanej to uprzednio ją prażę na sucho, przepłukuję i gotuję wtedy jest idealna m.in. koktajli. Od jakiegoś czasu zdecydowanie bardziej męczę 😉 kaszę gryczaną niepaloną w różnych postaciach np. do wypieku chleba, ciast, naleśników oraz koktajli. Polecam wszelkie zamiany i zabawy związane z unikaniem np. mąki pszennej w kuchni! Poniżej pokaże Wam bardzo prosty przykład na koktajl z moczoną kaszą gryczaną i namawiam Was do tego abyście sami komponowali na bazie mojego przykładu inne smaczne, sezonowe smoothie 😉

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 duża miękka gruszka
  • 2 średnie banany
  • 2 szklanki mleka kokosowego (NIE z puszki)
  • 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (możesz użyć, nie musisz)
  • kardamon, cynamon, imbir : według swojego smaku

Kaszę moczymy dzień wcześniej, najlepiej zalej ją chłodną wodą tak aby zakrywała kaszę ( tyle wody ile kaszy, niektórzy radzą dwa razy tyle wody ile kaszy) i włóż do lodówki. Rano zlej wodę, przepłucz kaszę i  wtedy jest gotowa np. do koktajlu. Miksujemy z obraną gruszką bez gniazd, bananami, mlekiem i resztą składników. Jeśli masz ochotę użyć inne mleko to jak najbardziej zrób to. Koktajl pijam w bardzo różnych odsłonach i jest za każdym razem zaskakująco pyszny. Polecam z jagodami lub malinami zamiast gruszki.

Smaaaaaaacznego!

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre