Kolejny cudowny pasztet roślinny w 100%. Najlepszy jest gdy trwa sezon na kalafiora. Rozpływa się w ustach i jest prosty w przygotowaniu. Idealnie pasuje do niego ogórek kiszony i szczypior lub czerwona cebula, świeże zdrowe pieczywo.

Składniki:

  • 1 spora główka kalafiora
  • 1 300g słonecznika ( lub migdałów)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki sosu sojowego bgl
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 jabłko
  • 2 szklanki wody
  • pieprz do smaku
  • sól kłodawska
  • czubryca zielona ( z serii przypraw Dary Natury)

Kalafiora obieramy, rozdzielamy na różyczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze  200 stopni przez 40 minut. Por myjemy, obieramy z zewnętrznych osłonek i kroimy w cienkie plasterki i delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Następnie miksujemy wszystkie składniki i przyprawiamy wstępnie do smaku. Pamiętajcie, że kasze jaglaną przed ugotowaniem podprażamy na sucho i następnie przepłukujemy ją i dopiero wtedy gotujemy. Wody dodajemy tylko tyle aby konsystencja była średnio gęsta, mokro gęsta. Pasztet z kalafiora pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni. Pasztet jest przepyszny, idealny na teraz i najlepszy z ogórkami kiszonymi oraz czerwoną cebulą;).

Smacznego!

Ula