Pod koniec roku przedstawiam Wam moi drodzy krem czekoladowy w roli głównej oczywiście kasza jaglana. Dlaczego wybrałam akurat ten przepis? Intuicja + miałam kilku fanów, których domagali się tego przepisu w końcu na blogu. To jest hit i coś co daje mi moc w słabszych chwilach, więc nie muszę iść do sklepu po kinder bueno, ani inne tego typu produkty. Uff.. Domowa nutella idealna w wersji super zdrowej, sycąca sama w sobie, odpowiednio słodka i o idealnej konsystencji.
Domowa super nutella
- szklanka nerkowców lub migdałów bez skórki (namocz minimum 3 godziny)
- kakao lub karob 6 łyżek (minimum)
- szklanka daktyli najlepiej świeżych (usuń pestki)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( minimum)
- wiórki kokosowe szklanka, pół (opcjonalnie)
- esensja waniliowa ( 2 łyżki)
Wszystkie składniki dokładnie zmiskuj, aby uzyskać idealną kremową konsystencję. Ten wytworny krem smakuje w wersji „sam”, z owocami, jako krem do ciast, ciasteczek, do koktajli, do porannych kaszek..
Domowy chrupki chlebek
- 1/2 szklanki amarantusa naturalnego
- szklanka płatków jaglanych
- 4 łyżki nasion dyni
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki sezamu niełuskanego
- 4 łyżki siemienia lnianego ( najlepiej złocistego;))
- sól do smaku (najlepiej kłodawska;))
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 płaskie łyżki zielonej czubrycy ( z serii przypraw „Dary Natury” przyprawy bez chemii)
- 300 ml wody
Do miski wrzuć amarantus, płatki jaglane, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, dodaj sól, zioła oraz olej i dokładnie wszystko wymieszaj. Do mieszanki wlej około 300ml wody, przykryj miskę i odstaw na jakieś 20 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeszcze raz dokładnie zamieszaj składniki w misce i wyłóż na blachę rozprowadzając masę w miarę możliwości dość równomiernie. Gdy masa jest już wyłożona dociskaj ją ostrożnie za pomocą łyżki. Piecz 20 minut bez termoobiegu w temperaturze 140. Po tym czasie wyciągnij blachę, daj chlebkowi lekki ostygnąć, a następnie pokrój go w prostokąty lub kwadraty. Obróć je na drugą stronę, poukładaj i piecz jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze. Po tym czasie chlebek jest już gotowy. Cudownie sprawdza się zamiast zwykłego pieczywa, wafli etc.. Do smarowideł i past zarówno wytrawnych jaki i takich jak to powyżej, czyli na słodko. Chrupki domowy chlebek z domową nutella z kiwi i mandarynką, co Wy na to ? A może skomponujecie jakiś zestaw na Sylwestra? Na moim blogu jest sporo przepisów, które możesz wykorzystać również przy okazji takich imprez. Życzę smacznego i powodzenia w eksperymentach. W razie pytań, braku pomysłów lub jakichkolwiek problemów napisz do mnie.
Słodko pozdrawiam,
Ula