Domowa zdrowa nutella (krem czekoladowy) i chrupki chlebek

Domowa zdrowa nutella (krem czekoladowy) i chrupki chlebek

Pod koniec roku przedstawiam Wam moi drodzy krem czekoladowy w roli głównej oczywiście kasza jaglana. Dlaczego wybrałam akurat ten przepis? Intuicja + miałam kilku fanów, których domagali się tego przepisu w końcu na blogu. To jest hit i coś co daje mi moc w słabszych chwilach, więc nie muszę iść do sklepu po kinder bueno, ani inne tego typu produkty. Uff.. Domowa nutella idealna w wersji super zdrowej, sycąca sama w sobie, odpowiednio słodka i o idealnej konsystencji.

fot. J&P Loho

Domowa super nutella 

  • szklanka nerkowców lub migdałów bez skórki (namocz minimum 3 godziny)
  • kakao lub karob 6 łyżek (minimum)
  • szklanka daktyli najlepiej świeżych (usuń pestki)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( minimum)
  • wiórki kokosowe szklanka, pół (opcjonalnie)
  • esensja waniliowa ( 2 łyżki)

Wszystkie składniki dokładnie zmiskuj, aby uzyskać idealną kremową konsystencję. Ten wytworny krem smakuje w wersji „sam”, z owocami, jako krem do ciast, ciasteczek, do koktajli, do porannych kaszek..

J&P Loho

Domowy chrupki chlebek

  • 1/2 szklanki amarantusa naturalnego
  • szklanka płatków jaglanych
  • 4 łyżki nasion dyni
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki sezamu niełuskanego
  • 4 łyżki siemienia lnianego ( najlepiej złocistego;))
  • sól do smaku (najlepiej kłodawska;))
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 płaskie łyżki zielonej czubrycy ( z serii przypraw „Dary Natury” przyprawy bez chemii)
  • 300 ml wody

Do miski wrzuć amarantus, płatki jaglane, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, dodaj sól, zioła oraz olej i dokładnie wszystko wymieszaj. Do mieszanki wlej około 300ml wody, przykryj miskę i odstaw na jakieś 20 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeszcze raz dokładnie zamieszaj składniki w misce i wyłóż na blachę rozprowadzając masę w miarę możliwości dość równomiernie. Gdy masa jest już wyłożona dociskaj ją ostrożnie za pomocą łyżki. Piecz 20 minut bez termoobiegu w temperaturze 140. Po tym czasie wyciągnij blachę, daj chlebkowi lekki ostygnąć, a następnie pokrój go w prostokąty lub kwadraty. Obróć je na drugą stronę, poukładaj i piecz jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze. Po tym czasie chlebek jest już gotowy. Cudownie sprawdza się zamiast zwykłego pieczywa, wafli etc.. Do smarowideł i past zarówno wytrawnych jaki i takich jak to powyżej, czyli na słodko. Chrupki domowy chlebek z domową nutella z kiwi i mandarynką, co Wy na to ? A może skomponujecie jakiś zestaw na Sylwestra? Na moim blogu jest sporo przepisów, które możesz wykorzystać również przy okazji takich imprez. Życzę smacznego i powodzenia w eksperymentach. W razie pytań, braku pomysłów lub jakichkolwiek problemów napisz do mnie.

Słodko pozdrawiam,

Ula

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre