Brownie z cukinią, ciasto BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU (zero waste)

Brownie z cukinią, ciasto BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU (zero waste)

Brownie (tzn. ciasto czekoladowe) z cukinią, bo nie tylko z samej cukinii. Jest o kolejny hit i zdecydowanie fit „warzywny” deser, zdrowy, sycący i naprawdę przeeepyszny. Spokojnie można podciągnąć ten przepis pod gotowanie z stylu zero waste, którego jestem fanką i codzienną realną propagatorką. Zero waste to styl życia, który na pierwszy rzut oka wydaje się trochę skomplikowany. Przywykliśmy do czegoś innego. Tymczasem jest to idea bardziej minimalistycznego życia, która pozwala nam lepiej oszczędzać i dbać o nas oraz o nasze otoczenie.

Planowałam umieścić już kilka wersji tego ciasta, ale dziś pokażę Wam wersję z której korzystam najczęściej i którą moi domownicy lubią najbardziej, a zaznaczam są dosyć wymagającymi degustatorami. Na moim blogu możecie również znaleźć przepis na jesienne ciasto z cukinią : https://jemto.pl/2018/08/cukiniowiec-deser-z-cukinia/ .

Składniki:

  • pół marchewki (pozostałość z zupy)
  • pół jabłka (pozostałość po owsiance)
  • cukinia
  • kilka uprzednio pokrojonych i zalanych odrobiną wody daktyli lub świeżych ( bez pestek)
  • 2 jajka („0”)
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej (zmiel wiórki na mączkę)
  • 1/4 szklanki kakao lub karob (dla alergików oraz fanów orientalnych smaków)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • do posłodzenia 1-2 mocno dojrzałe banany lub 2-4 łyżki ksylitolu

ZDROWA POLEWA:

  • kilka suszonych lub świeżych daktyli
  • około 40g suszonych śliwek
  • woda
  • kakao/karob
  • opcjonalnie cynamon, imbir lub chilli

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować na na grubsze kawałki w naczyniu miksującym (takim do jakiego mamy dostęp). To samo zrobić z marchewką i jabłkiem. Do tak przygotowanych warzyw dodać daktyle z wodą, wbić jajka i cały czas mieszając dodawać resztę składników. Po całkowitym połączeniu przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (niedużej) i piec w piekarniku nagrzanym na 175-180 stopni przez około 30 minut.

Śliwki oraz daktyle pokroić w drobne paseczki i zalać, przełożyć do miseczki wodą do wyrównania powierzchni i odstawić na kilka godzin lub na noc. Jeśli polewa jest nam potrzebna na teraz, na szybko : owoce możemy zalać wrzątkiem. Następnie dosypać kakao/karob wraz z dowolną przyprawą ( u mnie króluje wanilia oraz cynamon) wedle smaku i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej proszku, jeśli zbyt mało słodka, możesz posilić się ksylitolem, syropem z daktyli lub innym słodem. Gotową polewę wyłóż na wierzch ciasta, na to poukładaj np. maliny, porzeczki, brzoskwinie lub inne świeże owoce lub ulubione orzechy.

SmaczneGO i zdrowego tygodnia!

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre