Paella jest to łatwe danie do przygotowania, apetycznie kolorowe o ciekawej konsystencji. I znowu zapachniało w domu Hiszpanią, a nawet bardziej (jak dla mnie) ukochanymi wyspami kanaryjskimi. Poza omletem hiszpańskim, oraz rozmaitymi kaszami w stylu hiszpańskim dość często od pewnego czasu pojawia się u nas właśnie paella w wersji wege. Przepisem zainspirował mnie kucharz napotkany w jednej z knajpek nad samym oceanem.
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 posiekana duża cebula (najlepiej jeżeli użyjesz czerwonej cebuli)
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 1/2 szklanki ryżu brązowego długoziarnistego ( dziki ryż również się świetnie sprawdza)
- 3 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina (możesz użyć dobrego soku z jabłek, bez dodatku cukru)
- 1 puszka pomidorów krojonych plus sok
- 3 spore łyżki pasty pomidorowej
- ok. 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 spora czerwona papryka (nasiona usuń, grubiej pokrój;))
- 1 spora zielona papryka (tak samo jak powyżej)
- 3 drobno pokrojone łodygi selera naciowego
- 3 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 szklanka mrożonego groszku (chyba, że zrobicie to danie w lecie ;))
- 1/2 szklanki najlepiej młodego i świeżego zielonego groszku, końcówki odcięte, a strączki przekrojone na połówki (oczywiście poza sezonem użyj mrożonego)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca (możesz podprażyć na suchej patelni)
- sól kłodawska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekana natka zielonej pietruszki (czasami używam przekornie natki kolendry)
- kilka ćwiartek cytryny (sok z cytryny dla smaku, opcjonalnie)
Na samym początku przygotuj sobie garnek, wiem, że są również takie specjalne do paelli. Rozgrzej w nim tłuszcz i usmaż cebulę i czosnkiem, aż będą miękkie. Dodaj sproszkowaną paprykę oraz ryż i kontynuuj smażenie przez około 5 minut, czyli aż ryż się delikatnie zeszkli. Mieszaj od czasu do czasu. Następnym etapem jest dodanie bulionu warzywnego, wina, pomidorów krojonych + soku, pasty pomidorowej, oraz ziół. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Potem kolejno dodaj przygotowane papryki, seler, pieczarki, młody groszek w strączkach, resztę przypraw i kontynuuj gotowanie przez 30 minut, aż ryż będzie miękki. Jeśli stwierdzisz, że należy dolać jeszcze trochę bulionu, zrób to śmiało. Aromat Hiszpanii zapewne unosi się już coraz bardziej po całej kuchni ;). Dodaj zatem groszek, posiekane orzechy, posól i popieprz do smaku. Gotuj, aż groszek będzie miękki. Na końcu przełóż potrawę do dużego nagrzanego naczynia, w którym będziesz podawać paellę do stołu. Przed samym podaniem posyp zielenią, może masz pod ręką również świeże zioła? Jeśli tak to cudownie, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Możesz ozdobić ją jeszcze oliwkami i ćwiartkami cytryny. Podawać możesz paellę różnie, według swojego gustu i smaku, lecz najczęściej jednak podaje się ją ze świeżą chrupiącą bagietką i mieszaną sałatą najlepiej z ciemnoliściastych sałat.
Trzymajcie się ciepło, gotujcie zdrowo i smaczne!
U.