Wegetariańskie kotlety to zawsze dobry pomysł na obiad, ale i nie tylko. Doskonale się sprawdzają o każdej porze roku do sezonowych warzyw, zupy, na kanapkę lub tak po prosto w pojedynkę na kilka kęsów ;-)/

Zaprezentuje Wam moje ostatnie dwa „kotletowe” hiciory. Sprawdziły się nawet na zimno z domowym ketchupem lub salsą.

Kotlety wegetariańskie w czerwoną soczewicą:

.. z domowymi buraczkami również świetnie smakują

Składniki:

  • 1/2 sporej szklanki czerwonej soczewicy
  • 360 g świeżych pieczarek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki posiekanej natki lub natki i bazylii
  • 1 jajko „0” ( oraz jajo do obtoczenia kotletów)
  • 2 łyżki paniery z cieciorki lub bułki tartej z pełnego przemiału, oraz do obtoczenia kotletów (mogą też to być zmielone płatki owsiane lub kukurydziane)
  • tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, olej kokosowy itp)
  • przyprawy- np. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, zielona czubryca do smaku, 1/3 lub wedle uznania odpowiednio mniej łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz świeżo mielony;

Czerwoną soczewicę wsyp do garnka lub rondelka i zalej ok. 1 szklanką wody, doprawić solą i zagotować. Przykryj garnek, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości. Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i zmielony pieprz, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Im bardziej soczewica zgęstnieje tym lepiej. Pieczarki (jeśli nie mają blaszek) umyj, pokrój i wrzuć na patelnię. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz masło. Smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu aż pieczarki całkowicie odparują i na koniec zrumienią się. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem, dodaj również posiekany drobno czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki lub natkę z bazylią. Tak przygotowane pieczarki przestudź i rozdrobnij w maszynie miskującej ( mi pomaga Termomiks;)) lub posiekaj na desce. Następnie w dużej misce połącz soczewicę, pieczarki oraz jajko i 2 łyżki bułki tartej lub jej alternatywę. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Uformuj kotlety (masa może być trochę luźniejsza), obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju. Możesz spróbować je upiec w 200 stopniach w piekarniku. Podawaj z czym lubisz ryżem, kaszą, makaronem oraz warzywami pieczonymi, surowymi, ulubioną sałatką- co tylko w duszy Ci gra ;D!

Kotlety wegetariańskie z kaszy jaglanej:

Składniki:

  • 1 spory kubek kaszy jaglana (surowej)
  • 6 sporych pieczarek
  • 1 spora cebula
  • kilka łyżek pietruszki
  • szczypiorek
  • 1 spora marchewka
  • 1 jajko „0”
  • alternatywa bułki tartej, czyli np.
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kurkuma szczypta, dwie

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Pamiętaj o jej przepłukaniu w celu usunięcia goryczki. W między czasie przygotowujemy warzywa, obieramy i myjemy. Cebulę oraz pieczarki drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach lub miksujemy na papkę. Szczypiorek oraz pietruszkę drobno siekamy. Na patelni na odpowiednim tłuszczu podsmaż cebulę i pieczarki na końcu dodaj marchewkę. Wszystko podduś kilka minut. Jeśli trzeba dodaj wody. Dopraw delikatnie solą oraz pieprzem. Następnie w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki z ostudzoną już kaszą. Masa powinna być dosyć gęsta by kotleciki łatwiej się formowały. Dopraw końcowo solą, pieprzem, możesz dodać czubrycę zieloną oraz paprykę słodką. Formując kotleciki przepłukuj dłonie w zimnej wodzie (standardowo;)). Smaż do uzyskania złotego koloru obu stronach, pieczone również wychodzą całkiem smaczne i zdecydownie mniej tłuste ;). Mi one najbardziej smakowały w tym roku z salsą pomidorową, sałatami z domowym miodowo-musztardowym winegretem. Polecam!