Proste, smaczne i zdrowe ciasto na święta lub po świętach? Hm.. no i oczywiście najlepiej w fit wersji, prawda? Chociaż wiem, że dla wielu świąteczny czas to okres luzu, odstępstwa od codziennych zasad żywieniowych. Ja zawsze jestem tak po środku i ponieważ lubię jeść sezonowo, ciasta są u mnie również sezonowe. Każda pora roku rządzi się swoimi smakami, zapachami i kolorami. Trzeba znaleźć oczywiście swój złoty środek w tym całym świątecznym i poświątecznym obżarstwie. Warto jeść mało, robić sobie przerwy, ruszać się (ja kto lubi) jak najczęściej i mieć spory wybór w domowych herbat ziołowych. Aaa i pić zielone najlepiej wodne soki ona dają zawsze moc, wspaniale orzeźwiają, nawadniają i prowokują kubki smakowe by odczepić się od tego cukru choć na chwilę ;D.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
- 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
- pół łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 szklanka wyciśniętego soku z jabłek lub kawy zbożowej
- 1/4 lub więcej szklanki posiekanych orzechów włoskich ub innych ulubionych
- pół szklanki żurawiny bez cukru
- 2 szklanki startej marchwi
- domowy mus z jabłek bez cukru- opcjonalnie
- 2/3 szklanki syropu z agawy, lub syropu klonowego lub prawdziwego miodu lub ksylitolu ( wybierz opcję najlepszą dla siebie)
Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Następnie dodaj pozostałe i dobrze wymieszaj masę, lub wyrób rękami. Masę wyłóż na wysmarowaną oliwą blachę przygotowaną do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę.
Ciasto smakuje idealnie z dobrą herbatą lub naparem, ale i z kawą nie ma sobie nic do zarzucenia. To ciasto z marchwi jest ciastem śniadaniowym w połączeniu z naturalnym jogurtem roślinnym lub z konfiturą z czarnej porzeczki jest sztosem koniec kropka ;).
Smacznego i przyjemnego końca roku 2020 i spokojnego w sercu wejścia w nowy 2021 ;),
U.