Awokado mimo, że jest bardzo zdrowym owocem  i potrafi być smaczne jako komponent dań i tak mnie nie porywa. Ale nie jestem uparta i daję się przekonywać co do składników, lub smaków. Często wymaga to u mnie po prostu czasu. Kilka razy pisałam już na blogu o cudownym awokado m.in tutaj http://jemto.pl/2013/04/superfood-czyli-samo-dobro-z-awokado/?preview_id=2021&preview_nonce=faeef5bd69&post_format=standard&_thumbnail_id=3315&preview=true . Była również domowa nutella na bazie awokado i karobu, będzie tarta wegańska *cytrynowa z kremem z  awokado, a dziś zapiekane awokado z farszem. Oczywiście można zapiec awokado z jajkiem i np. posypać zieloną czubrycą lub świeżą kolendrą, lubczykiem, bądź natką pietruszki i podać ze świeżym pomidorem i jest cudowne np.  zdrowe śniadanie. Ja ciut bardziej się wysiliłam. Zapraszam.

Składniki:

  • 2-3 spore dość dojrzałe awokado
  • kilka świeżych pomidorów najlepiej malinowych lub dobrych koktajlówek
  • 2-3 jaja zerówki (możesz użyć, nie musisz)
  • ugotowana  na półtwardo cieciorka
  • ugotowane na półtwardo zielone szparagi (kilka)
  • marynowane tofu (w ziołach) lub domowy twarożek z nerkowców*
  • sok z cytryny
  • sok z limonki (ewentualnie)
  • pasta sezamowa (tahini jasne)
  • delikatna oliwa
  • sól himalajska
  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • czubryca zielona (z serii przypraw bez chemii)
  • drobny szczypior
  • ulubione świeże zioła
  • posiekany 1 spory czosnek (opcjonalnie, możesz dodać) do farszu

Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny. Polówki lekko wydrążamy, a to co wydrążymy drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Pomidorki obieramy ze skórki i drobno kroimy. Czosnek siekamy. Pomidora i czosnek dorzucamy do miski z miąższem awokado, doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy ugotowaną cieciorkę wedle uznania, oraz kilka szparagów pokrojonych na mniejsze części. Idealnie pasuje tutaj również pokrojone w kostkę marynowane tofu lub użyj twarożku z nerkowców z dodatkiem ziół i soli;). Jaja gotujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli chodzi o sos/oraz dressing do farszu to najczęściej jego skład jest następujący 3 łyżki tahini naturalnego jasnego, 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego i kilka łyżek soku z cytryny lub limonki (wedle uznania, do smaku). W małej miseczce ucieramy ten sos i dodajemy do farszu, można dodać odrobinę oleju ryżowego lub z pestek winogron. Mieszamy i dodajemy posiekany szczypior, kolendrę i inne ulubione zioła. Farsz delikatnie nakładamy do wydrążonych uprzednio awokado. Awokado wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym np. oregano lub kolendrą.

fot. B. Maz

 Smacznego i aromatycznego dnia kochani ;)

U.