Szakszuka: „bałagan” lub „mikstura” tak właśnie dokładnie tłumaczy się nazwę tej potrawy. Szakszuka bardzo powszechna jest w Libanie, Tunezji oraz w Izraelu. Niestety do tej pory nie było mi dane zjeść ją u źródła, lecz wszystko mam nadzieję przede mną ;) Ja subtelnie ją zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła. To danie to tak jak (u mnie;)) jaglanka, jeśli przyrządzisz ją raz to potem chcesz tylko częściej i częściej i coraz to bardziej bawisz się przy jej gotowaniu.
Składniki:
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 1 spora cebula
- 2 ząbku świeżego czosnku
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 400g pomidorów pelati lub teraz najlepsze do tego dania będą 4 spore, świeże pomidory śliwkowe lub malinowe
- 1/2 papryczki chili, bardzo drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- 6 jaj zerówek
- świeża kolendra lub pietruszka lub u mnie bardzo często jest to świeżo posiekana mięta prosto z ogródka
- 250g ugotowanej cieciorki
- ewentualnie100g czarnej fasoli
- ewentualnie 100g zielonego groszku
Do przygotowania tej potrawy będzie Ci potrzeba duża, głębsza patelnia. Wlej do patelni oliwę i rozgrzej ją, dodaj kumin, następnie cebulą, którą smaż 2-3 minuty. Następnie kolejno dodaj czosnek, pokrojone czerwone papryki, pokrojone pomidory (sparzone, bez skóry), chili i tak duś do półtwardości papryki. Możesz dolać w razie potrzeby odrobinę wody oraz pod koniec duszenia dorzuć ugotowaną na półtwardo cieciorkę i delikatnie wymieszaj warzywa. Po środku uduszonych warzyw zrób zagłębienie i wbij jaja i smaż 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Pod sam koniec posyp szakszukę ulubioną zieleniną przykryj jeszcze na moment i danie jest już gotowe. Jest to bardzo smaczny i pożywny letni obiad, ale wiem, że są i tacy co lubią ją jeść po intensywnym treningu na śniadanie. Jeśli nie jadasz jajek dodaj więcej pomidorów i cieciorki lub odrobinę dzikiego ryżu oraz posiekanych orzechów brazylijskich(są to orzechy o największej zawartości białka).
Smacznego moi drodzy!
;)