Sałatki i surówki są idealne na lato, a dla niektórych nawet na cały rok. Obecnie jest idealny czas na sałatki, gdyż po pierwsze jest ogromny wysyp wszystkich warzyw i owoców, a po drugie sałatki/surówki są dużo lepsze dla nas latem. Jesienią i zimą zwykle potrzebujemy posiłków rogrzewających co oczywiście nie wyklucza tego typu posiłków w wersji na ciepło lub wzbogaconej np. o kaszę. Sałatki mogą zaczynać posiłek lub być jego gwiazdą. Wszystko zależy od Ciebie i Twojej kreatywności. Poniżej moje propozycje na sałatkę tzw. idealną ;)
Zapraszam!
Mieszana letnia sałatka
Składniki:
- 3 młode marchewki
- średnia cukinia
- 3 łodygi selera naciowego
- spory strąk papryki
- mały koper włoski
- 2-3 spore pomidory malinowe
- spora łyżka białego sezamu
- 1 cytryna
- 4 łyżki jasnej tahiny (pasty sezamowej)
- 3 -4 łyżki oliwy
- ewentualnie 200g chudego domowego naturalnego jogurtu ( lub może być roślinny)
- sól himalajska (różowa)
- pieprz, świeżo zmielony
- 150-200g ulubionej sałaty ( u mnie najczęściej rzymska)
- 3-4 garści rukoli
- około 200g bryndzy bardzo dobrej jakości lub sera korycińskiego swojskiego np. z kozieradką (my love;)!!)
Marchewki, cukinię i seler myjemy. Marchewki obieramy. Paprykę myjemy i oczyszczamy. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki lub je szatkujemy. Koper włoski również myjemy i kroimy na jak najcieńsze paseczki. Sparzone i obrane pomidory kroimy w ćwiartki. W między czasie delikatnie prażymy sezam na suchej patelni. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z tahiną, oliwą oraz jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałaty myjemy, delikatnie osuszamy i rwiemy na kawałki. Zostaw kilka większych liści np. sałaty rzymskiej. Pozostałą porwaną delikatnie mieszamy z sosem. Sałatkę podaj jak lubisz, ale u mnie podaje ją na liściu sałaty rzymskiej, następnie nałóż sałaty z sosem, kolejno pokrojone warzywa, które skrapiam resztą tego pysznego sosu. Na koniec posypuję kawałeczkami sera oraz uprażonym sezamem. GOTOWE;) ! Najlepiej smakuje z chrupiącym a’la chlebkiem jaglano-gryczanym http://jemto.pl/2014/10/bezglutenowo/ lub razowym podpłomykiem.
Sałatka z truskawkami i wędzonym tofu/lub/ i z kozim serem
Składniki:
- 2 łyżki orzechów pekan
- 3-4 szklanki młodych liści szpinaku
- niecała szklanka truskawek w połówkach
- niecała szklanka borówek
- 1 spory żółty pomidor
- 3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki lub ćwiartki
- 180g wędzonego tofu (kroimy np. w kosteczkę)
- ewentualnie 3-4 łyżki koziego sera koziego (z zaufanego gospodarstwa rolnego najlepiej)
Do dressingu:
- 3/4 szklanki truskawek
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- odrobina startej skórki pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- 2-3 łyżki domowego jogurtu naturalnego lub roślinnego np. ryżowego lub owsianego
- szczypta soli himalaskiej
Składniki dressingu miksujemy w naczyniu wysokoobrotowym na gładką masę. Orzechy pekan podpiekamy przez około 2 minuty w 200stopniach. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki dodajemy powyższego dressingu i delikatnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerze posypujemy przygotowanym tofu/ lub serem. Dobrym dodatkiem będzie tutaj czarny sezam.
Smacznego dnia blisko natury ;)!
U.