Sałatki i  surówki są idealne na lato, a dla niektórych nawet na cały rok. Obecnie jest idealny czas na sałatki, gdyż po pierwsze jest ogromny  wysyp wszystkich warzyw i owoców, a po drugie sałatki/surówki są dużo lepsze dla nas latem. Jesienią i zimą zwykle potrzebujemy posiłków rogrzewających co oczywiście nie wyklucza tego typu posiłków w wersji na ciepło lub wzbogaconej np. o kaszę. Sałatki mogą zaczynać posiłek lub być jego gwiazdą. Wszystko zależy od Ciebie i Twojej kreatywności. Poniżej moje propozycje na sałatkę tzw. idealną ;)

Zapraszam!

Mieszana letnia sałatka

Składniki:

  • 3 młode marchewki
  • średnia cukinia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • spory strąk papryki
  • mały koper włoski
  • 2-3 spore pomidory malinowe
  • spora łyżka białego sezamu
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki jasnej tahiny (pasty sezamowej)
  • 3 -4 łyżki oliwy
  • ewentualnie 200g chudego domowego naturalnego jogurtu ( lub może być roślinny)
  • sól himalajska (różowa)
  • pieprz, świeżo zmielony
  • 150-200g ulubionej sałaty ( u mnie najczęściej rzymska)
  • 3-4 garści rukoli
  • około 200g bryndzy bardzo dobrej jakości  lub sera korycińskiego swojskiego np. z kozieradką (my love;)!!)

Marchewki, cukinię i seler myjemy. Marchewki obieramy. Paprykę myjemy i  oczyszczamy. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki lub je szatkujemy. Koper włoski również myjemy i kroimy na jak najcieńsze paseczki. Sparzone i obrane pomidory kroimy w ćwiartki. W między czasie delikatnie prażymy sezam na suchej patelni. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z tahiną, oliwą oraz jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałaty myjemy, delikatnie osuszamy i rwiemy na kawałki. Zostaw kilka większych liści np. sałaty rzymskiej. Pozostałą porwaną delikatnie mieszamy z sosem. Sałatkę podaj jak lubisz, ale u mnie podaje ją na liściu sałaty rzymskiej, następnie nałóż sałaty z sosem, kolejno pokrojone warzywa, które skrapiam resztą tego pysznego sosu. Na koniec posypuję kawałeczkami sera oraz uprażonym sezamem. GOTOWE;) ! Najlepiej smakuje z chrupiącym a’la chlebkiem jaglano-gryczanym http://jemto.pl/2014/10/bezglutenowo/ lub razowym podpłomykiem.

Sałatka z truskawkami i wędzonym tofu/lub/ i z kozim serem

Składniki:

  • 2 łyżki orzechów pekan
  • 3-4 szklanki młodych liści szpinaku
  • niecała szklanka truskawek w połówkach
  • niecała szklanka borówek
  • 1 spory żółty pomidor
  • 3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki lub ćwiartki
  • 180g wędzonego tofu (kroimy np. w kosteczkę)
  • ewentualnie 3-4 łyżki koziego sera koziego (z zaufanego  gospodarstwa rolnego najlepiej)

Do dressingu:

  • 3/4 szklanki truskawek
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • odrobina startej skórki pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2-3 łyżki domowego jogurtu naturalnego lub roślinnego np. ryżowego lub owsianego
  • szczypta soli himalaskiej

Składniki dressingu miksujemy w naczyniu wysokoobrotowym na gładką masę. Orzechy pekan podpiekamy przez około 2 minuty w 200stopniach. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki dodajemy powyższego dressingu i delikatnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerze posypujemy przygotowanym tofu/ lub serem. Dobrym dodatkiem będzie tutaj czarny sezam.

fot. Bartosz Maz

Smacznego dnia blisko natury ;)!

U.