Szparagi to jedno z tych cenniejszych warzyw. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa „asparagus” co oznacza „młody pęd”. Są niskokaloryczne 27kcal w 100g, poza tym- co najważniejsze- są bogate w witaminy A, C, z grupy B i PP, a także sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, fluor, jod, karoten, oraz błonnik i kwas foliowy. Szparagi zawierają duże ilości glutationu pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. 4000 lat temu szparagi były lekiem na dolegliwości wątrobowe i nerkowe. Uznawano je je także za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Warto pamiętać o nich w sezonie w sposób szczególny- to życiodajne warzywo. Najczęściej podawane są jako dodatek dania głównego, w zupie (np. krem w połączeniu z innymi ulubionymi warzywami, u mnie zwykle jest to: cukinia i cebula, ziemniaki), grillowane z sosem, w sałatkach. Dziś u mnie na blogu szparagi w sałatce wegańskiej, która spokojnie może się stać daniem głównym.

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 g soczewicy zielonej
  • 1 wiązanka zielonych szparagów
  • świeży szczypior
  • 2 szalotki
  • 25g żurawiny suszonej bez cukru
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 150g pomidorki koktajlowe
  • 50g sera wegańskiego typu feta ( https://www.serotonina.com.pl/produkty/fetina lub wędzonego tofu
  • chili cayenne (ewentualnie)
  • domowy winegret lub ulubiony domowy sos wegański

Soczewicę ugotować na półtwardo, pod koniec gotowania dołóż do niej przygotowane szparagi (umyte i obrane jeśli taka jest potrzeba) na około 5 minut, tak aby delikatnie się podgotowały (na półtwardo). W między czasie na patelni zblanszuj cebulkę, czosnek oraz żurawinę na oliwie, dodaj również octu jabłkowego lub innego jeśli wolisz. Gdy soczewica i szparagi są już gotowe, odcedź je. Soczewice wymieszaj delikatnie z pomidorkami (przekrój je na pół) oraz mieszanką z patelni, następnie wyłóż na talerz ułóż szparagi obsyp wegańską fetą, marynowanym tofu lub tofu obtoczonym w chili cayenne. Oprósz posiekanym szczypiorkiem. Do tej sałatki lubię dodać kilka liści sałaty rzymskiej oraz mój ulubiony winegret miodowo-musztardowy lub jeśli nie używasz miodu użyj syropu klonowego. Skład tego winegretu jest bardzo prosty, mianowicie są to: miód lub inny słód, musztarda dijon, sok z cytryny bądź ocet balsamiczny, oliwa (delikatna) i wszystko dokładnie mieszasz. Proporcje u mnie na oko tak aby uzyskać konsystencje niezbyt rzadkiego sosu, nie za słodkiego. Delikatnie polewam nim szparagi i sałatę.. i obiadowa sałatka gotowa. Idealna do pudełka na wynos ;) do pracy, szkoły.. etc

Na blogu nie ma jeszcze mojej super zupy krem ze szparagów, która podbiła wiele podniebień ;) oraz risotta ze szparagami. Dlaczego tych przepisów nie ma? Ano dlatego, że muszę w końcu zdążyć zrobić zdjęcia tym daniom zanim zostaną całkowicie zjedzone ;D.

Inspirujcie się z jemto.pl.

Smacznego dnia i wspaniałego weekendu!

Ula