Od jakiegoś czasu, a czas obecnie mamy dość wyjątkowy postanowiłam ćwiczyć się częściej w potrawach i wypiekach, które robię dość rzadko lub nie są moją mocną stroną. Obecnie gotuję i piekę najczęściej dla moich najbliższych i to właśnie oni są moim najsurowszym jury ;-). Chociaż gotowanie dla ludzi i z ludźmi to moja wielka pasja, czego mi ostatnio dość mocno brakuje. Może kiedyś, za jakiś czas..
Wracając do receptury ;D to miałam groszek (o tej porze jeszcze mrożony), kiełki groszku, sporo ryżu do risotto, białe wino, pieczarki do zużycia i ochotę na danie tzw. jednogarnkowe..
Składniki:
- 200 g groszku
- sól (u mnie kłodawska;))
- 15 pieczarek
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 80 g masła (lub dobrej jakości oleju kokosowego nierafinowanego)
- 200 g ryżu arborio
- 100 ml białego wytrawnego wina
- litr domowego bulionu warzywnego
- 100 g startego dobrej jakości parmezanu ( u mnie ostatnio często jest on w wersji wegańskiej np.https://pureveg.pl/weganski-parmezan-prosociano.html , lub robię domowy parmezan z nerkowców lub migdałów)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Zacznij od groszku. Gotuj około 5 minut w osolonej wrzącej wodzie. Odsącz i przelej zimną wodą, wtedy pozostanie nadal pięknie i żywo zielony. W między czasie oczyść, obierz i pokrój pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na łyżce masła na głębszej patelni lub średniej wielkości garnku w którym przygotujesz całe risotto. Dokładnie przepłukaj odważony ryż do risotta i wsyp na garnka lub na patelnię gdzie już masz zeszklone cebulę oraz czosnek. Przesmaż ryż aż będzie jakby lekko przeźroczysty. Następnie dolej wina, mieszaj i gotuj aż do momentu odparowania alkoholu. Dolewaj porcjami np. na początek około pół szklanki bulion aż ziarna wchłoną pierwszą porcję płynu i dorzuć wtedy pieczarki, delikatnie mieszaj. Często mieszaj, duś ryż, dolewając po chochli bulionu – ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje. Po 15-20 minutach ryż powinien być już odpowiedni, wtedy dorzuć groszek i duś jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie możesz ściągnąć patelnie z ognia, wsyp parmezan, resztę masła i delikatnie przemieszaj. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, jeśli potrzeba to również solą. Ja podałam do risotto z kiełkami groszku i wegańskim parmezanem. Lubię podawać to risotto ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Zamiast masła możesz użyć dobrego oleju np. kokosowego nierafinowanego lub innego roślinnego.
Smacznego i aromatycznego weekendu!
U.