Jest to ciasto bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez cukru białego oraz brązowego…, więc z czego ono jest?
To oto przepyszne ciasto po raz pierwszy skosztowałam na urodzinach koleżanki Ani i oszalałam pod wpływem walorów zarówno smakowych jak i składu. Dodam, że jadłam je w porze kolacji, pomyślicie: ciasto na kolacje? U mnie to przecież prawie niemożliwe !!! Z przepysznym wiejskim jogurtem? Tak, tak, tak.. była to całkiem sycąca kolacja, kalorycznie również w sam raz. Oczywiście ilość racjonalna moi mili.
Ciasto na zdjęciu, było ciastem urodzinowym dla mojej Mamy.
Bazowy przepis pochodzi z Modern Taste. Ja jednak orzechy zastąpiłam ulubionymi migdałami. Użyłam ksylitolu: cukru uzyskiwanego z kory brzozy. Przepięknie rośnie na samych białkach. Jaja najlepiej z wiarygodnego źródła, a nie z hipermarketu!
Ciasto mocno migdałowe
Składniki:
- 200g migdałów (można użyć orzechów laskowych lub włoskich)
- 5 jaj
- 150 ksylitolu
- 100g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Odzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy i odstawiamy by ostygło. Żółtka ubić z ksylitolelm na puszystą masę. Następnie dodajemy wanilię, migdały, rozpuszczone i ostudzone masło. Miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy poracjami delikanie do masy żółtkowej . Całość mieszamy łyżką już NIE miksujemy! Przelewamy do tortownicy, najlepiej okrągłej, średniej wiekości, czyli 22-23 cm. Wkładamy do nagrzanego pierkanika do 180stopni. Pieczemy około 50 minut.
Polewa z karobu (nieuczulający zamiennik kakao)
- 2 łyżki miodu (z rodzinnej pasieki) lub słodu z daktyli (wersja wegańska)
- 3 łyżki karobu lub kakao
- łyżeczka cynamonu i kardamonu (świeżo zmielone)
- szczypta chili
- pół szklanki wody
- jagody goji
- sezam
Można je spałaszować z
- domowymi lodami, bez mleka krowiego ( 1 łyżka)
- jogurtem naturalnym(100g) lub jogurtem wegańskim np. migdałowym, sojowym
SMACZNEGO moi mili ;)
Pozdrawiam,
Inspirujące K’Uli’naria