Wielkanoc to zwykle m.in. jaja, żur, biała kiełbasa, chrzan z burakami, galarety, mięso pieczone, sałatki z majonezem…etc Ja w tym roku spędzam świateczny czas poza Wrocławiem,gdzie występują trochę inne tradycje, więc wytrawne potrawy pozostawiłam gospodarzom. choć wiem, że można zrobić żur wegański i przepyszne galarety warzywne wegańskie.Jedynie świąteczny żur będzie mojej domowej produkcji, oraz majonez wegański. U mnie już gotowe: zdrowe i pożywne karobowe batoniki, mazurek ”pełną gębą” oraz babeczki “makowe panienki” (dietetyczne jak najbardziej).

image

                                   

Batoniki karobowo-kokosowe

image

Smak równie powalający jak wygląd. Dzieci lubią takie przysmaki, sprawdziłam na swoim;)

Składniki:

  • 100 g masła klarowanego/ lub olej kokosowy nierafinowany
  • 200 -250g płatków owsianych pełnoziarnistych pół na pół z jaglanymi (lub bezglutenowe płatki owsiane); możesz użyć również płatków orkiszowych!
  • do 150g nasion//orzechów (może to być biały sezam, siemię lnianie,u mnie był to słonecznik, płatki kokosowe, orzechy włoskie i laskowe)
  • 60g zmielonych migdałów
  • 2  łyżki dobrego(prawdziwego!) miodu np. spadziowego lub słodu z daktyli(namocz daktyle i zmiksuj)
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • spora garść żurawiny niesłodzonej (u mnie również pokrojonych kilka moreli naturalnie suszonych, jagody goji, kilka daktyli, 3 figi)

Masło ropuszczamy masło w garnku.Dodajemy miód, ksylitol, karob.Dobrze mieszamy.Wrzucamy garść żurawiny ( oraz moreli, jagód goji).Gdy masa jest całkiem jednolita, przestajemy gotować. Studzimy i dodajemy resztę składniów.Ilość masy nie jest duża , więc muismy to być forma nieduża. Moje naczynie ma ok.15cm na 20cm. Jeśli bedzie większa forma to batoniki, lub kostka będą cieńsze. Wkładamy masę na NOC do lodówki. Rano kroimy i .. jest moc ;).

image

Rewelacyjnie smakują do dobrej herbaty, ulubionej kawy, bądż na drugie śniadanie do jogurtu domowego lub złotego mleka.

                      

Mazurek orzechowo-kokosowy

*opcja wegańska możliwa ;)

Ciągle staram się modyfikować swoje stare przepisy, aby były nieco lżejsze, zdrowsze tzn. m.in. pożywniejsze, czyli nie tylko podnoszące znaczne poziom cukru we krwi. Na szczęście mazurki jemy tylko raz do roku, więc kosztujemy i delektujemy się… ;)

image

Nie zapominajmy jednak o rozsądnych ilościach niezależnie od tego co jemy ;)

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady(powyżej 70% kakao lub czekolady karobowej, lub wegańskiej domowej roboty)
  • 70g wiórków kokosowych
  • 120-130g herbatników pełnoziarnistych lub razowych lub bezglutenowych
  • 100g masła klarowanego/ lub oleju kokosowego nierafinowanego
  • 150g posiekanych orzechów (u mnie migdały i włoskie)
  •  400g mleka kokosowego (u mnie własnej roboty, może być w puszce lub kartonie dobrej jakości (CZYTAJ SKŁAD)

Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym letnim masłem.Rozkladamyrównomiernie tą masę na dnie większej formy(okrągłej lub kwadratowej) do pieczenia tart(śred.ok 28cm). Lekko przyklepać dłonią.Następnie rozsypujemy niezbyt drobno posiekaną czekoladę,na to wióry kokosowe,a na koniec orzechy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. PIECZEMY 30-40 MINUT W TEMPERATURZE 175 stopni. Upieczony mazur studzimy, można dekorować naturalnymi pysznościami (np. jagody goji), ale i tak już sam w sobie jest słodki, więc to zależy od indywidualnych gustów smakowych.

 

Makowe bezglutenowe babeczki z polewą karobową     

Zdrowe, szybkie do zrobienia , bez mąki z niewielką ilością słodzidła, oraz karobu. Raj dla dzieci małych i duuuużych ;)

image

Jest to zdrowa  i sycąca przekąska świąteczna.

Składniki:

(15 babeczek)

  • 250g puree z np.białej fasoli (fasolę moczymy przez całą noc, nastepnie gotujemy)
  • 2 jaja ( najlepiej zerówki)
  •  4 łyżki ksylitolu lub prawdziwego swojskiego miodu lub słód z daktyli
  •  1 łyżeczka proszku ( ja używam bezglutenowego)
  •   ½ łyżeczki kardamonu i ½ łyżeczki cynamonu
  •  100-200g maku (to zależy jaką intensywność maku lubimy)
  •  3 łyżki oleju nierafinowanego np. z pestek winogron
  •   odrobina esensji waniliowej, cytrynowej lub pomarańczowej

Ugotowaną fasole (u mnie biała) blendujemy. Może być fasola z puszki – wtedy ją odsączamy, płuczemy i mielimy (w blenderze). Może być fasola sucha,którą należy namoczyć na noc,ugotować i również zmielić. Do puree z fasoli dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy. Maku użyłam sporo,  około  200g. Można dodać 100g i również  będzie dobrze. Są delikatnijsze i wilgotniejsze. Wypełniamy foremki  masą (do ¾ wysokości) i pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną, rozsmarowujemy  na nich polewę na bazie karobu (niealergizujący zamiennik kakao, równie zdrowy i  lekko orietalny).

Życzę Wam smacznych, spokojnych, miłych dla ciała i ducha świąt wielkiej nocy w gronie rodzinnym lub dobrych ludzi po prostu ;)

Babeczki makowe z polewą wegańską, bezgutenową i bezcukrową na bazie karobu. Są idealne.