Jest to zmodyfikowany przepis mojej super teściowej, która piecze po mistrzowsku…, ale dość kalorycznie, więc niekoniecznie dla wszystkich ;-p.Warto jednak troszkę się natrudzić, potestować i wychodzi równie pysznie i zdecydowanie zdrowiej! Do takiej kawki –> przepis na SUPER SERNIK !!!
…?
Sernik bez sera
CIASTO:
- 1 masło prawdziwe śmietankowe ( lub masło kokosowe ghee)
- 3 szlanki mąki (u mnie pszenna razowa typ 2000 wymieszana z owsianą pół na pół)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)
- 6 żółtek (z PRAWDZIWYCH dobrych jaj)
MASA:
- 3 jogurty bałkańskie ( lub tego typu tylko bio, gęste, bardziej tłuste np. domowe z tłustego mleka gospodarstwa ekologicznego)
- 2 budnie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( można użyć budyni sojowych smakowych, lub bezglutenowych)
- niepełna szklanka ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (eko)
- 6 białek (z Prawdziwych jaj)
Wszystkie składniki na ciasto zaganiatamy i dzielimy ciasto na dwie części. Połowę władamy dozamrazarki na ok 1.5h, a dugą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce.
Następnie białka ubijamy z cukrem (ksylitolem) i bardzo powoli dodajemy jogurty, budynie sproszkowane oraz proszek do pieczenia.
Na razwałkowaną część ciasta wylewamy ubitą i dobrze wymieszaną masę a na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciacha z zamrażarki.
Pieczemy godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGOOOO ;))
Inspirujące K’Uli’naria