Jest to zmodyfikowany przepis mojej super teściowej, która piecze po mistrzowsku…, ale  dość kalorycznie, więc niekoniecznie dla wszystkich ;-p.Warto jednak troszkę się natrudzić, potestować i wychodzi równie pysznie i zdecydowanie zdrowiej! Do takiej kawki –> przepis na SUPER SERNIK !!!

image

…?

 

image

Sernik bez sera

CIASTO:

  • 1 masło prawdziwe śmietankowe ( lub masło kokosowe ghee)
  • 3 szlanki mąki (u mnie pszenna razowa typ 2000 wymieszana z owsianą pół na pół)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)
  • 6 żółtek (z PRAWDZIWYCH dobrych jaj)

MASA:

  • 3 jogurty bałkańskie ( lub tego typu tylko bio, gęste, bardziej tłuste np. domowe z tłustego mleka gospodarstwa ekologicznego)
  • 2 budnie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( można użyć budyni sojowych smakowych, lub bezglutenowych)
  •  niepełna szklanka ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (eko)
  • 6 białek (z Prawdziwych jaj)

Wszystkie składniki na ciasto zaganiatamy i dzielimy ciasto na dwie części. Połowę władamy dozamrazarki na ok 1.5h, a dugą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce.

Następnie białka ubijamy z cukrem (ksylitolem) i bardzo powoli dodajemy  jogurty, budynie sproszkowane oraz proszek do pieczenia.

Na razwałkowaną część ciasta wylewamy ubitą i dobrze wymieszaną masę a na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciacha z zamrażarki.

Pieczemy godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

image

SMACZNEGOOOO ;))

Inspirujące K’Uli’naria