Lato za pasem.temperatury jednak baardzo różne. Raz za zimno, potem nagle gorrąco ;) Takie zmiany termiczne są dla naszego organizmu bardzo niekorzystne. Nie mam czasu na spokojne zaklimatyzowanie się. Bardzo ważne jest przy takiej kapryśniej pogodzie to co spożywamy, pijemy. Poza rogrzewającymi owsiankami, jaglankami, namawiam do robienia (jak tylko czas pozwali;)) domowych koktajli z sezonowych owoców i warzyw. To Nas wzmacnia, orzeżwia, czasami nawet pożądnie rogrzewa. Poza tym jest to rewelacyjne drugie śniadanie.
Koktail pietruszkowo-aloesowy z imbirem
- 50 ml soku aloesowego z miąższem bez cukru
- pół pęczka zielonej pietruszki
- 100 ml zielonej herbaty
- 50 ml soku wyciskanego z jabłek
- sok z połowy cytryny
- plasterek imbiru
- łyżka miodu
Wszystkie składniki zmiksować. Pić od razu.
Koktajl jabłkowo-kokosowy
- 1 jabłko
- 200 ml soku jabłkowego
- 200 ml mleka kokosowego
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Koktajl szpinakowo-truskawkowy
Oryginalny przepis jest następujący:
- 1 mango
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 szklanka zielonej herbaty (napar)
- 1 średni banan
- klika plasterków ananasa
Ja jednak nie miałam w domu ani mango, ani ananasa ;)
Zastąpiłam te dwa owoce truskawkami ok 2 szkanek, może być jedna ;) + u mnie banan był spory. Reszta składniów zgodnie z recepturą. Moja podniebienie nie przestaje być zadziwiane !
Pozdrawiam koktajlowo,
U.